Омилените книги на Џонатан Френцен

Американскиот писател Џонатан Френцен се прослави со романот „Корекции“ (2001), додека со романот „Слобода“ (2010) тој стана еден од најчитаните светски писатели и едно од најголемите книжевни имиња на 21. век.

Франкфурт 2014: Книжевни трендови оваа есен

Минатата недела го посетивме најголемиот саем на книга во светот – Frankfurt Buchmesse. Саемот траеше од 8 до 12 октомври, распослан на површина 190.000 м2, со 7.300 излагачи од 102 земји од светот, 600 литературни агенти, 9.300 новинари од 71 земја, преку 300.000 посетители, и непознат број изодени километри низ 8-те огромни хали на саемот.…

Извадок: „Слобода“ од Џонатан Френцен

Неговиот следен концерт беше во работен ден, една недела во септември, во еден клуб со лоша вентилација „Лонгхорн“, каде што „Трауматикс“ свиреа како предгрупа на „Базкокс“. Буквално првата личност која ја сретнаа кога со Елајза стигнаа таму беше Картер. Тој стоеше држејќи за врат една гротескно убава русокоса девојка во светликаво мини-здолниште. „Срање“, извика Елајза.…