Конкурс на САНО: „Јас сум пријател на децата во болница“ – есеј од Ана Кристина Стамкова (прво место)

Животот е низа на добри и лоши моменти. Тркало што постојано се врти. Во моментот кога ќе помислиш дека си на чекор до целта, наидуваш на пречка што ќе те врати два чекора назад. Но, да живееш значи да се бориш. Да се бориш со сите тешкотии и проблеми и да стоиш исправено пред предизвиците…

Конкурс на САНО: „Јас сум пријател на децата во болница“ – есеј на Јелопи Седеу Нишевиќ (прво место)

Низ маалото сум позната како „Златокоса“, како што и изгледам. Постојано носам шарени фустанчиња и накитени чевличиња, а по должината на мојот ’рбет се простираат долги златни прамени коса што стигнуваат сѐ до зглобовите на моите раце. Овој карактеристичен изглед секогаш бил моја симболика и никогаш не сум помислила да го променам. Првиот училиштен ден…