Го одбележуваме Светскиот ден на книгата со драмите од Шекспир адаптирани за деца

Книжевниците, издавачите, авторите, библиотекарите и љубителите на книгата од целиот свет денеска (23 април) го одбележуваат Светскиот ден на книгата и на авторското право. Датумот 23 април има голема симболика за светската литература. На овој датум во 1616 година починале Шекспир, Сервантес и Инка Гарсиласо де Ла Вега. Исто така, тоа е датум на раѓање…

Кон „Хамнет“ од Меги О’Ферел: Роман за болката и за трансформацијата на животот во уметност

Дејството на романот „Хамнет“ од Меги О’Ферел е сместено во времето на пандемијата на грозницата наречена Црна смрт, што косела во Европа во 16 век и од која биле зафатени и театрите во Лондон. Во еден од нив, младиот Вилијам Шекспир создавал нов вид историја. Во „Хамнет“ Шекспир останува неименуван, а е прикажан како грижлив,…

Романот  „Хамнет“ е круна на книжевната кариера на писателката Меги О’Ферел

„Приказната за Хамнет Шекспир го чекала својот раскажувач повеќе од четиристотини години. Меги ѝ ја даде должната почит. Извонредно, потресно, импресивно.“ Овој коментар на наградуваната британска авторка Камила Шамси најдобро ја опишува една од најбараните и најнаградувани книги изминатите две години – „Хамнет“. Ова импресивно дело на Меги О’Ферел е меѓу најфалените романи напишани на…

Шекспир ми е мрак!

Моја библиотека: Гораст Цветковски   Еден е од најдобрите млади актери на македонската сцена. Покрај неоспорниот талент за глума, Гораст Цветковски е и цар за компјутери, пасиониран  програмер и веб дизајнер, зависник од видео игри и адреналин… И плус, од моментот кога ќе се појави па сè додека не се разделите – не престанува да ве…