Извадок од „Соба со поглед“ од Едвард Морган Форстер

Поглавје 2 Во Санта Кроче без бедекер Убаво беше човек да се разбуди во Фиренца, да отвори очи среде светла и празна соба, со под од црвени плочки кои изгледаат чисти иако не се; со насликан таван на кој розови грифони и сини аморини водат љубов во шума од жолти виолини и фаготи. Исто така,…