„Волшебните прегратки“ од Марија Костадиновска е волшебно освежување во литературата за деца

Си беа еднаш… еден Ведран и една Мила, кои живееја во градот Гушкоград, во една земја Вистинија… со една Злоба и еден Шугавко… А, пак, тоа еднаш всушност е и денес… „Волшебните прегратки“ од Марија Костадиновска, во издание на „Либи“, дел од „Арс Ламина – публикации“, е приказна-метафора за среќата. За непроценливата детска среќа и…

„Без Мерит“ ги открива најдлабоките тајни на едно семејство

„Од сите места на светот каде би можеле да бидеме, ние сме токму тука. Во исто време.“ Семејството Вос е сѐ освен нормално семејство. Тие живеат во најнеобичната зграда во целиот град. Внатре, во оваа куќа, живеат седум најнеобични станари. Во семејството Вос има атеист, растурач на дом, поранешна сопруга која пати од тежок облик…