„Прошетка низ Европа“ и „Лице в лице“ на фестивалот ДримОN во Струга

„Бегалци во сопствената земја“ – инспирација за македонски уметници Арс Ламина публикации преку проектот „Прошетка низ Европа„ и магазинот „Лице в лице“ ќе имаат заеднички настап на фестивалот за процесирање култура, „ДримОN“. „Предизвиците со кои се соочуваат повратниците во земјава, при процесот на нивната интеграција, добија и свој лик, и тоа преку делата на 10…

За квалитетно преведена книга потребна е работа во тим

Нa трибината „Предизвиците на преведување на европските јазици“, дел од проектот „Прошетка низ Европа“, што се одржа денеска во Центарот за дизајн и иновации „Јавна соба“, учествуваа повеќе преведувачи, лектори, уредници и претставници од издавачките куќи. На трибината беа отворени повеќе прашања што се однесуваат на процесот на работа и предизвиците со кои се соочуваат…

Трибина: Предизвиците во преведувањето на европските јазици

Утре (вторник, 18 јули), во Центарот за дизајн и иновации „Јавна соба“, со почеток од 10.30 часот, ќе се одржи трибина на тема предизвиците во преведувањето на европските јазици. На трибината ќе учествуваат повеќе преведувачи од различни европски јазици, а модератор ќе биде Ана Зафирова. Трибината е дел од проектот „Прошетка низ Европа“ на издавачката…

Изложба на корици „Прошетка низ Европа“ во „Литература.мк“

Креативните решенија за корици на романи од едицијата „Прошетка низ Европа“, во издание на „Арс Либрис“, дел од Арс Ламина публикации оваа недела ќе бидат изложени во во книжарницата „Литература.мк“ на ул. Македонија. Изложените корици се дела на студенти кои учествуваа на конкурсот за дизајн организиран од Арс Ламина публикации, а најдобрите решенија беа наградени и објавени…

Книгите од „Прошетка низ Европа“ достапни и преку „Лице в лице“

  Претплатниците на магазинот „Лице в лице“  ќе имаат привилегија да добијат подарок книга од едицијата „Прошетка низ Европа“ од издавачката куќа Арс Ламина публикации, а со секој купен број на списанието да си обезбедат и книга, по цена од само 100 денари. Оваа акција е дел од соработката на „Прошетка низ Европа“ и „Лице в…

Интервју со Ада Дјоруп, автор на делото „Најмал отпор“

Авторката на делото Најмал отпор, Ада Дјоруп (Adda Djørup), го имаше своето деби како авторка во 2005 година со збирката поезија под наслов Monsieurs monologer. Нејзините приказни орбитираат околу егзистенцијалните теми со доза на хумор, што потполно одговара на стилот на нејзината проза и на впечатливиот филозофски осврт. Како потврда за нејзината литературна широчина, таа во 2011…

Промоција на петтата книга од едицијата „Прошетка низ Европа“

На годинашниот Саем на книга, а во рамки на саемското претставување на проектот „Прошетка низ Европа“ на издавачот Арс Ламина, ќе биде промовиран и македонскиот превод на романот „Најмал отпор“ од данската писателка Ада Дјоруп. Романот „Најмал отпор“ дава прониклив поглед врз една значајна година од животот на една млада жена. Ема решава да плови кон нови…