„Поларна светлина“ на Филип Пулман е модерен класик на детската литература

„Поларна светлина“ е првиот дел од трилогијата „Темната граѓа“ (оригинален наслов „His Dark Materials“). Делото е напишано уште во 1995 година и е добитник на многу награди, а од 2019 година е и критички и комерцијално успешна серија на Би-би-си и Ејч-би-о. Автор на делото „Поларна светлина“ е Филип Пулман, а преводот на ова дело…