Татковско-ќеркински приказни за читање и смеење на глас

Кога раскажување приказни ќе се претвори во игра и ќе се развие во нов процес, од репродуцирање во создавањето, тогаш настанува книга, и тоа не каква било, туку книга од 14 татковско-ќеркински приказни за читање и смеење на глас. Александар и Гала Таковски се татко и ќерка, кои станаа коавтори на книгата за деца „Тато,…

Седум нови наслови од добитниците на наградата Ханс Кристијан Андерсен

Наградата Ханс Кристијан Андерсен е највисокото меѓународно признание кое се доделува од страна на Меѓународниот одбор за книги за млади (International Board on Books for Young People – IBBY) на еден жив автор и еден жив илустратор на детски книги, за нивниот континуиран придонес кон детската книжевност. Андерсеновата награда, наречена уште и Нобелова награда за детска…

ЛИБИ и Мини ЛИБИ – нови списанија за ученици во издание на „Арс Ламина – публикации“

На Саемот на книгата, издавачката куќа „Арс Ламина – публикации“ ги претстави првите броеви на своите две нови детски списанија – Мини ЛИБИ (наменето за ученици од прво до трето одделение од основното образование) и ЛИБИ (за ученици од четврто до шесто одделение). Станува збор за две содржајни месечни изданија од по 36 страници, што, според…

Хит читанки за млади, Отчукувања, Биди со мене, Светот на рамена

 На саемот на книгата Literatura.mk ќе промовира супер избор од најхит романите за млади од минатата година, наменети за читателската публика од 16 години па нагоре. ОТЧУКУВАЊА на Хавиер Руескас и Франсеск Миралјес Овој необичен роман, структуриран како преписка преку социјална мрежа и без нараторски патоказ, ја обработува безусловната љубов, идеалистичката, онаа што е недостижна…

Шест тренда за книги за 2016-та: Поглед кон иднината

Што ќе се случува со книгите во 2016-та? Еве шест тренда што треба да ги очекувате. Книгите се враќаат во мода Поточно кажано, печатените книги. Во декември, „Нилсен Букскен“ даде извештај дека во 2015-та биле продадени 571 милион печатени книги, односно 17 милиони повеќе од претходната година. Во меѓувреме, електронските книги, што во еден момент се…