Black Friday во книжарниците „Литература.мк“: цела недела попусти до 50 отсто

Во рамките на најголемиот шопинг-настан Black Friday („Блек фрајдеј“), во книжарниците „Литература.мк“ ќе има попусти до 50 отсто на книги од издавачката куќа „Арс Ламина“, како и на други производи од повеќе реномирани брендови. Продажната акција ќе трае цела недела, почнувајќи од 22 ноември (понеделник), па сѐ до 28 ноември (недела). Попустите важат и за…

Смеа, музика, пиво и книжевни разговори со Неле Карајлиќ во „Литература.мк“

„Неле, дали сакаша да ми бидеш жирант? Дали водиш дневник? Кој ти беше најтежок период во животот, а кој најсреќен? Кога во Штип? Каде наоѓаш инспирација за пишување песни и книги? Како генерациите кои не те познаваат од периодот на „Забрането пушење“ и „Топ-листа на надреалистите“ ги доживуваат твоите книги? Што сакаш да читаш и…

ИНТЕРВЈУ СО Д-Р НЕЛЕ КАРАЈЛИЌ: Испреплетување на реалното и надрелното низ призма на хуморот

Легендата на популарната екс-ју група „Забрането пушење“ и на култната ТВ-серија „Топ-листа надреалиста“, д-р Неле Карајлиќ, секогаш со задоволство доаѓа во Скопје. Изминативе неколку години во неколку наврати беше гостин на „Литература.мк“, промовирајќи ја својата, биографска книга „Фајронт во Сараево“, чиј издавач на македонски јазик е „Арс Ламина – публикации“. Основачот на правецот „нов примитивизам“,…