Најдобрите „женски“ книги од нашите полици

Да, книга е многу подобар подарок од цвеќе – а многу подолго и трае 🙂 Во пресрет на денот на жената, направивме избор од најдобрите „женски“ книги од нашите „полици“, односно од literatura.mk. Книги за мајките, бабите, сестрите, девојките, жените, другаркитe… Книги во кои можете и самите да уживате :). 

Сакав да ги раскажам приказните од моето минато

Интервју со турскиот писател Бурхан Сонмез, авторот на „Невини“   Многу мали приказни сочинуваат една голема што се случува помеѓу Турција и Кембриџ (Обединетото Кралство) во која се испреплетени спомени и прогонства.   Бурхан Сонмез е млад турски писател којшто со години е присилен да живее во егзил во Кембриџ, Англија, поради политички причини.

Приказна за љубовта, гревовите и тајните

„Невини“ на Бурхан Сонмез ја раскажува приказната за двајца млади, дојденци од различни земји, кои случајно се сретнуваат во една продавница во Кембриџ: Брани Таво, Курд, политички бегалец од Турција, и Ферузе, пребегната во Белика Британија од Иран за време на тамошната револуција. И двајцата имаат свои тајни и гревови.