„Генералот на мртвата војска“ од Исмаил Кадаре е роман за залудноста на војната

Најпознатиот роман на албанскиот писател Исмаил Кадаре, „Генералот на мртвата војска: единаесет кажувања“, излезе од печат на македонски јазик. Ова е трета книга од Кадаре, објавена во издание на „Арс Либрис“, дел од „Арс Ламина – публикации, по современите класици „Куклата: Портрет на мајка ми“ и современиот класик „Прогонетата: Реквием за Линда Б“. Приказната во…

„Прогонетата: Реквием за Линда Б.“ од Исмаил Кадаре е роман за апсурдноста на параноичниот режим

Современиот класик „Прогонетата: Реквием за Линда Б.“ од најзначајниот албански романсиер, есеист и драмски автор Исмаил Кадаре неодамна излезе од печат на македонски јазик. Ова е втора книга од Кадаре, по „Куклата: Портрет на мајка ми“, која е објавена во издание на „Арс Либрис“, дел од „Арс Ламина – публикации“. Книгата „Прогонетата: Реквием за Линда…