Магичниот свет на илустрациите на Ване Костуранов во фокусот на фестивалот „Внимавај, книга!“ во Загреб

Богатиот, неверојатно магичен и крајно суптилен свет на илустрации од исклучителниот македонски автор Ване Костуранов, ќе биде претставен во рамките на Фестивалот на книгата и книжевноста „Внимавај, книга!“ (Pazi, knjiga!), што од 25 до 29 октомври ќе се одржи на неколку локации во Загреб. Во рамките на ова прво, сеопфатно претставување на Костуранов пред хрватската…

Пати Смит ја чита Вирџинија Вулф

Поетесата, уметница и „кума на панкот“ Пати Смит, снимена како чита извадок од експерименталниот роман на Вирџинија Вулф „Бранови“, секако со нејзин печат и во нејзина интерпретација… Читањето од романот „Бранови„ (The Waves“), на вечерта посветена на Вирџинија Вулф, е одржано во рамки на „Land 250“, изложба на фотографии и уметнички дела на Пати Смит,…