Македонија е впишана во „Земјата на праведниците“ поради спасувањето на голем број еврејски семејства за време на холокаустот

Промоцијата на романот за деца „Изброј ги ѕвездите“ на авторката Лоис Лаури се одржа неодамна, а станува збор за дело напишано според вистинска приказна во кое главниот протагонист е 10-годишната Анемари која се соочува со холокаустот во Данска. Книгата „Изброј ги ѕвездите“ е роман за хероизмот на една цела држава и нејзината нација која застанува…