Магичниот свет на илустрациите на Ване Костуранов во фокусот на фестивалот „Внимавај, книга!“ во Загреб

Богатиот, неверојатно магичен и крајно суптилен свет на илустрации од исклучителниот македонски автор Ване Костуранов, ќе биде претставен во рамките на Фестивалот на книгата и книжевноста „Внимавај, книга!“ (Pazi, knjiga!), што од 25 до 29 октомври ќе се одржи на неколку локации во Загреб. Во рамките на ова прво, сеопфатно претставување на Костуранов пред хрватската…

Најдобрата библиотека на тркала: Ние подигнуваме генерации, а со некои членови се слушаме секој ден

Во Хрватска денес не е толку лесно да се најде човек кој со искрена насмевка ќе ви каже дека искрено ја сака својата работа. Таква е екипата на Библиобусот, мобилната служба на Библиотеката на градот Загреб, која повеќе од 40 години ги минува зафрлените загрепски квартови, каде што нема „фиксни“ библиотеки. „На некој начин, ние…