„Генералот на мртвата војска“ од Исмаил Кадаре е роман за залудноста на војната

Најпознатиот роман на албанскиот писател Исмаил Кадаре, „Генералот на мртвата војска: единаесет кажувања“, излезе од печат на македонски јазик. Ова е трета книга од Кадаре, објавена во издание на „Арс Либрис“, дел од „Арс Ламина – публикации, по современите класици „Куклата: Портрет на мајка ми“ и современиот класик „Прогонетата: Реквием за Линда Б“. Приказната во…