Со песната „Илинденска“ од стихозбирката „Скопјани“ од Гане Тодоровски го одбележуваме 2 Август, Денот на Републиката

На 2 Август го одбележуваме Денот на Републиката – Илинден, голем државен празник, кој има посебно значење за историјата на македонскиот народ. На овој датум во 1903 година почнало Илинденското востание, а во 1944 година е одржано Првото заседание на АСНОМ. На овој ден православните граѓани го слават и верскиот празник Свети Илија (Илинден). Со…

Скопје како инспирација во книжевноста и дизајнот

Денеска одбележуваме 58 години од разорниот скопски земјотрес. На 26 јули 1963 година, во 5.17 часот, Скопје го разбуди најголемата катастрофа во неговата поновата историја. Земјотрес со силни 9 степени по Меркалиевата скала (6,1 според Рихтеровата сеизмичка скала), кој траел 20 секунди, го разурна градот. Од потресот бea урнати 15.800 станови, а оштетени 28.000. Над…

Едицијата „Македонски книжевни класици“ на „Арс Ламина“ се збогатува со стихозбирката „Скопјани“ од Гане Тодоровски

Едицијата „Македонски книжевни класици“ во која се објавени единаесет дела од Петре М. Андреевски, наскоро ќе се збогати со поетско издание од уште еден значаен македонски писател и академик, Гане Тодоровски. Станува збор за стихозбирката Скопјани, првпат објавена во 1981 година, која – како што ќе напише самиот автор – претставува „мал колаж од песни…