Соња Стојменска-Елзесер: Време е писателите да дојдат до израз

Соња Стојменска-Елзесер е есеистка, критичарка и теоретичарка од областа на книжевноста. Докторка по филолошки науки, професорка и научна советничка во Институтот за македонска литература при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. Таа е членка на македонскиот ПЕН и актуелна претседателка на Друштвото на писателите на Македонија. Во интервјуто за „Астрорум“ зборува за предизвиците што…

Благоја Чоревски: Ќе глумам на сцената додека ме држат нозете

„Мојата кариера е работа и само работа… Глумата е 99,9 отсто работа, а 0,1 отсто талент или дар од Бога. Едното без другото не може. Дарбата за глума мора да се надградува со постојана работа, но и константното играње и работење е ништо без тој мал процент талент.“ Со овие зборови, еден од најпознатите македонски…

Ана Мартиноска – Во културна битка за правата на дискриминираните

Преку пишаниот збор и културна активност, секојдневно ги застапува правата на жените, ентичките заедници, сексуалните малцинства, жртвите на насилство и на сите кои се дискриминирани во нашето општество. Професорката Ана Мартиноска во интервјуто за новото издание на „Астрорум“ зборува за своето познато уметничко смејство, за културната битка против предрасудите и табуата и за својата книжевна…

Јагода Михајловска – Георгиева: Моите книги се тоа што сум јас

„Животот го живеам онака како што си посакувам… и тоа е благослов“. Со овие зборои познатата писателка, есеистка, филмска критичарка и вљубеничка во планините Јагода Михајловска-Георгиева го почнува разговорот во новото издание на „Астрорум“. Во интервјуто зборува за тоа како се развил нејзиниот афинитет кон пишувањето. Открива дека нејзин роднина е композиторот и поет –…

Петар Пепи Ренџов: Преку забава ги искажувам своите идеи

Растел опкружен со многу книги, квалитетна музика, значајни и влијателни автори и културни дејци. Постојано црпел знаења, искуства и инспирација, која уште од својата најрана младост ја преточува во музика. Познат гитарист, композитор и аранжер Петар Пепи Ренџов во интервјуто за „Астрорум“ зборува за своите почетоци, за првата гитара, за првиот бенд и свирка, за…

Јана Мишо ‒ новата хероина на тинејџерската читателска публика

Mладата авторка Јана Мишо неодамна ја промовираше својата најнова книга „Јас сум Миа“. Ова е трета нејзина објава, по „Скоро парижанка“ и „Анаис од Монмартр“ во издание на „Арс Ламина – публикации“. За кратко време книгата постигна голема популарност и беше најпродавана книга на штандот на „Литература.мк“ за време на 31. издание на Саем на…

Коментаторите Сретен Рашковиќ и Стеван Стевановиќ од ТВ „Арена спорт“ во „Астрорум“

По гостувањето на врвниот македонски новинар Зоран Михајлов, во „Астрорум“ го отворивме патот и за новинарските ѕвезди од доменот на спортот. Со голема радост ви го најавуваме разговорот со Сретен Рашковиќ и Стеван Стевановиќ, спортските новинари од ТВ „Арена спорт“, кои неодамна, со своите високопрофесионални и емотивни водења на преносите на натпреварите на ракометниот клуб Вардар…