Новинарот и публицист д-р Емил Крстески гостуваше во емисијата „Астрорум“

Еминентниот новинар, публицист, политички аналитичар и актуелен директор на Државниот архив, д-р Емил Крстески гостуваше во емисијата „Астрорум“ која се емитува на ТВ 24. Крстески дипломирал на Интердисциплинарни студии по новинарство (политичка насока) на Правниот факултет на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. На истиот универзитет станува магистер на меѓународна политика и се здобива…

Поетот и прозаист Славчо Ковилоски гостуваше во емисијата „Астрорум“

Македонскиот поет, прозаист, книжевен историчар и културолог како и научен истражувач во Институтот за македонска литература при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, Славчо Ковилоски беше гостин во последното издание на емисијата „Астрорум“ на ТВ 24. Ковилоски е роден во Скопје, во 1978 година. Со свои дела е застапен во повеќе списанија во Македонија и во…

Театрологот Јелена Лужина гостуваше во емисијата „Астрорум“

Познатата теоретичарка, критичарка, есеистка, преведувачка и врвен театролог Јелена Лужина беше гостинка во последното издание на емисијата „Астрорум“ која се емитува на ТВ 24. Лужина е родена во 1950 година во Дубровник. Дипломирала на Универзитетот во Загреб (компаративна книжевност), каде што завршила постдипломски студии по книжевна теорија; докторирала на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во…

Актерот Ѓорѓи Јолевски гостин во новото издание на емисијата „Астрорум“.

Драмскиот актер и првенец на Македонскиот народен театар, Ѓорѓи Јолевски е гостин во новото издание на емисијата „Астрорум“. Јолевски е роден во 1964 година во Битола. Основно и средно образование завршува во Битола. Дипломира на Факултетот за драмски уметности при универзитетот „ Кирил и Методиј“ во Скопје, на отсекот – драмски актери во класата на…

Уметницата Воскресија Андреевска гостинка во „Астрорум“

Македонска уметница и графичка дизајнерка Воскресија Андреевска е гостинка во новото издание на емисијата „Астрорум“. Таа е претставничка на младата генерација уметници кои пленат со впечатлив ликовен израз, кој комуницира глобално и универзално. Воскресија Андреевска е родена 1993 година во Скопје. Дипломирала сликарство и графички дизајн на Факултетот за ликовни уметности во Скопје. По дипломирањето,…