Книжевни анегдоти: Едгар Алан По

Како дете, Едгар Алан По се плашел од ноќта и темнината. Суеверниот скептик, кој се ужаснувал од својата сопствена имагинација, подоцна му признал на уредникот Џорџ Греам дека „не ја сакал темнината и ретко излегувал ноќе“. Во една прилика изјавил: „Верувам дека демоните ја користат ноќта за да ги заведат несвесните – иако, како што…

Книжевни анегдоти: Џонатан Свифт

Брак неодржан во црква, без најави, сведоци, прстен, дозвола и регистрација, – некогаш бил сосема законит. Се верува дека Џонатан Свифт, патувајќи од Лондон кон Честер, има благословено еден таков брак, рецитирајќи ја следнава римувана венчаница:   Под дабов, овде, сред невидена бура, ги споив јас никаквецов и оваа курва. И никој освен тој што…