Извадок од „Океј сме“ од Нина Лакур

Надвор е месечината, контурите на дрвјата, зградите на универзитетскиот комплекс, светилките што ја обележуваат патеката. Сега сето ова е мој дом и ќе остане мој дом и откако ќе си замине Мабел. Го впивам спокојството од тоа, острата вистина од него. Очите ме печат и грлото ме стега. Кога само би имала нешто што би…

Отворена нова книжарница на „Литература.мк“ на Широк Сокак во Битола

На 17 ноември (сабота) на најфреквентното шеталиште во Битола, Широк Сокак, официјално беше отворена новата книжарница на „Литература.мк“. Почетокот на новата приказна на „Литература.мк“ во градот на конзулите беше одбележан со коктел-забава и концерт на познатата битолска група „Фолтин“. Уште во првите неколку часови, неколку стотици битолчани, од сите генерации ја посетија книжарницата, којашто е…

Промовирана книгата „Упатство за употреба на креативниот ум” од Дејв Бирс во „Литература.мк“

Светски популарната книга „Упатство за употреба на креативниот ум” од Дејв Бирс на македонски јазик, во издание на „Арс Либрис“, дел од „Арс Ламина – публикации“ беше промовирана во петокот, на 16 ноември, во книжарницата „Литература.мк“ на улицата „Македонија“. – Ова е првпат некоја од моите книги да биде преведена на друг јазик. И среќен…

Промоција на „Упатство за употреба на креативниот ум” од Дејв Бирс во „Литература.мк“

На 16 ноември, петок, со почеток во 19.30 часот во книжарницата „Литература.мк“ на улицата „Македонија“ ќе се одржи промоција на светски популарната книга „Упатство за употреба на креативниот ум” од Дејв Бирс. Книгата на македонски јазик е во издание на „Арс Либрис“, дел од „Арс Ламина – публикации“. Ова е првпат некоја од книгите на…

Нова книжарница на „Литература.мк“ на Широк Сокак во Битола

Нова ексклузивна книжарница на „Литература.мк“ ќе биде отворена на 17 ноември (сабота) во 12 часот, на најфреквентното шеталиште во Битола, Широк Сокак. Стартот на новиот продажен простор ќе биде одбележан со концерт на познатата битолска група „Фолтин“, коктел-забава, како и многубројни изненадувања за најмладите. На денот на отворањето во книжарницата ќе има специјален попуст од…

Промовирана монографијата „Скопје – Архитектурата како фотографска скулптура (1963-1990)“ од Ерина Богоева во „Литература.мк“

Монографијата „Скопје – Архитектурата како фотографска скулптура (1963-1990)“ од Ерина Богоева, во издание на „Арс Либрис“, дел од „Арс Ламина – публикации“, беше промовирана вчеравечер (13 ноември) во книжарницата „Литература.мк“ на улицата „Македонија“. Книгата содржи 80-ина фотографии, со фокус на 33 објекти создадени во втората половина на дваесеттиот век, меѓу кои: Управата за хидрометеоролошки работи,…

Го одбележуваме Моември со 15 книги од нашите полици

Со цел да се покрене свесноста за машкото здравје, веќе 15 години на светско ниво, секој ноември се одбележува т.н. „Моември“. Оваа акција е иницирана во Австралија во 2003 година со цел да се сврти вниманието кон еден од најчестите здравствени проблеми кај мажите – ракот на простата. Акцијата многу брзо стана глобална, а се…