Топ 10 книги од нашите полици за Денот на вљубените

  „Кога некого го допира љубовта, станува поет“. Оваа мисла на филозофот Платон, ја величи љубовта како инспирација. Таа е движечка сила за многу знајни и нејзнајни креативци и автори. Во историјата на книжевноста се појавува како чест мотив за пишување. Некои од најубавите книги се инспирирани токму од ова возвишено чувство. Во чест на…

Топ 8 книги во издание на „Арс Ламина“ кои ја откриваат уметноста и науката за виното

„Виното е поезија во шише“. „Ако нема вино, нема љубов“. „Уметниците и поетите сѐ уште ја гледаат смислата на животот во чаша вино“… Ова се дел од цитатите во книгата „101 мисла за виното“, во издание на „Попули“, дел од „Арс Ламина – публикации“. Оваа книга ја издвојуваме како идеален подарок за сите љубители на…

Топ 5 изданија од нашите полици со љубов за Скопје

Денеска се одбележуваат 75 години од ослободувањето на Скопје. Имено, на 13 ноември 1944 година борците од 42. и 50. народноослободителна дивизија на македонската војска и 16. македонска бригада го ослободиле Скопје од германската фашистичка окупација. По ослободувањето градот брзо се развива и станува индустриски, културен и административен центар. По тој повод, градот секоја година…

Топ 10 книги со вештерки, вампири, мистерии и хорор-приказни за Ноќта на вештерките

Некогашниот традиционален келтски фестивал на „Самаин“ и христијански ден на „Сите свети“, денеска важи за еден од најпрепознатливите празници во западната култура – Ноќта спроти Сите светци. Секој 31 октомври во неколку земји се слави Ноќта на вештерките или „Халовин“ (Halloween). Децата, но и возрасните, маскирани како вештерки, чудовишта, духови и други страшни ликови од…

Седум книги за патување што треба да ги прочитате овој месец

Секое патување започнува со еден чекор. Потребно е да излезете од комфорната зона – тогаш почнуваат авантурите. Често патувањата почнуваат со читање инспиративна книга која ќе ве поттикне да појдете на некое место каде што претходно не сте биле. Богатството што ќе го откриете со секое патување е непроценливо, а искуството – неповторливо. Ви претставуваме…

Топ 10 инспиративни (авто)биографии од нашите полици

Ниту еден голем човек не живее залудно. Историјата на светот е биографија на големите луѓе, спакувана во две корици. Животните приказни на познатите луѓе, без разлика дали се напишани од нив самите или, пак, од друг автор, секогаш се интересни за читање. Иако често страниците се прекратки за да се раскажат сите важни моменти, а…

Топ 10 нови книги за деца што може да ги прочитаат и возрасните

Книгата е најдобриот водич во светот на фантазијата. Со секоја страница отвора нови светови пред нас, нѐ носи на необични патувања, и нѐ запознава со интересни, нови пријатели. И таа самата е одличен другар. Тука е секогаш за нас, заедно сонуваме, се смееме, плачеме, растеме, учиме и откриваме нови нешта. Во растењето на децата, книгите…