Рецензија за „Хотел меѓу две војни”: Во воденикот на историското „можеби”

Дали љубовта е силиконот што го пополнува сеизмички настанатиот процеп помеѓу јавето и сонот? Зарем не е љубовта уште една војна на емотивна капитулација и два завојувани фронта? Но Русјаков, како и многупати претходно, не се ни обидува да одговори на најчесто поставуваните прашања, туку да постави нови, така што ќе му даде соучество на…

Кон „Хамнет“ од Меги О’Ферел: Роман за болката и за трансформацијата на животот во уметност

Дејството на романот „Хамнет“ од Меги О’Ферел е сместено во времето на пандемијата на грозницата наречена Црна смрт, што косела во Европа во 16 век и од која биле зафатени и театрите во Лондон. Во еден од нив, младиот Вилијам Шекспир создавал нов вид историја. Во „Хамнет“ Шекспир останува неименуван, а е прикажан како грижлив,…

„Волшебните прегратки“ од Марија Костадиновска е волшебно освежување во литературата за деца

Си беа еднаш… еден Ведран и една Мила, кои живееја во градот Гушкоград, во една земја Вистинија… со една Злоба и еден Шугавко… А, пак, тоа еднаш всушност е и денес… „Волшебните прегратки“ од Марија Костадиновска, во издание на „Либи“, дел од „Арс Ламина – публикации“, е приказна-метафора за среќата. За непроценливата детска среќа и…

„Е, баш ме заболе!“ – водич за самопомош кој ќе успее да ви помогне и промени многу работи кај вас

“Посветеноста ти дава слобода затоа што вниманието веќе не ти го одземаат неважни и невредни нешта.”  Книга- водич за самопомош во која Марк Менсон ќе успее да ви ја покаже суровата реалност на еден поинаков и реален начин. Девет поглавја, секое со своја посебна приказна.  Во овие поглавја, тој ќе ви покаже како да не…

„Без Мерит“ ги открива најдлабоките тајни на едно семејство

„Од сите места на светот каде би можеле да бидеме, ние сме токму тука. Во исто време.“ Семејството Вос е сѐ освен нормално семејство. Тие живеат во најнеобичната зграда во целиот град. Внатре, во оваа куќа, живеат седум најнеобични станари. Во семејството Вос има атеист, растурач на дом, поранешна сопруга која пати од тежок облик…

Mалата голема книга

(Цане Андреевски: „Малата голема точка“, реиздание, Арс Ламина, Скопје 2020) Преобјавувањето на книгата „Малата голема точка“ од Цане Андреевски, добитник на наградата „Ванчо Николески“ за најдобра книга за деца на Друштвото на писателите на Македонија за 2005 година, во дополнето, илустрирано издание (Александра Филипоска) и со едукативни и работни додатоци: За интерпункциските знаци и Вежбанка,…

Читачот: „Зора зад аголот“ на Димитар Солев е роман за скопјани во периодот по Втората светска војна до катастрофалниот земјотрес

Новото реобјавено и модерно издание на книгата „Зора зад аголот“ од Димитар Солев беше рецензирано од Александар Маџаровски – Читачот, кој посочи дека станува збор за дело што е совршено четиво за сите што ги интересира Скопје и животот на скопјани во периодот по Втората светска војна до катастрофалниот земјотрес во 1963 година. Романот „Зора…

Книжевен осврт на книгата „Јас сум Акико“: Je suis un livre merveilleux!

Неодамна „Арс Ламина“ го објави популарниот роман „Јас сум Акико“ од Стефан Тиќми, добитник на наградата на „Политикин Забавник“ за најдобра книга за деца напишана на српски јазик за 2018 година. Вдомувањето на овој популарен роман на македонски јазик е значаен за нашата преводна книжевност и поради неговите високи естетески вредности и поради (дис)континуитетот за…

За д-р Карајлиќ и „Солунска 28“, сага која ги отвора чакрите и создава сопствена илузија

Лани, некаде во ова време или малку подоцна, некојси септември, Ненад Јанковиќ, на јавноста многу попознат како д-р Неле Карајлиќ, престојуваше во Скопје. Беше дел од некое музичко случување, па во рамките на престојот се дружеше со своите читатели, а сето тоа под закрилата на издавачката куќа „Арс Ламина“. Имавме интервју, и помеѓу два реда…

Рецензија на Илина Јакимовска: „Девет: роман во илустрирани приказни“ од Славимир Футро

Кога ми ја препорачаа, мојата прва реакција беше „ќе ја ѕирнам, ама не ќе да е за мене“. Причина – ми беше претставена како дебитантско дело на познат дизајнер, илустрирана проза со автобиографски примеси. Ми зазвучи како обид за шлепање слаб текст врз плеќите на добрата графика. My bad. Неговите дизајни се дел од збирките…

Noli me tangere кон книгата Пандемија: Ковид 19 го тресе светот од Славој Жижек

Не допирај ме (Noli me tangere), ѝ вели Исус на Марија Магдалена непосредно по воскреснувањето. Истото важи и денес, во екот на најголемата пандемија во современата историја на човештвото. Не смееме повеќе да се допираме. Допирањето, блискоста, тактилноста се строго забранети во време на пандемија! Иако нашиот супстрат го чини нашата душа, ние сепак сме…

„Курвински хроники“ – роман-водич низ историјата и низ лавиринтите на духовната самотија на одметнатите

Осврт кон романот „Курвински хроники“ од Александар Русјаков Авторка: Маријана Котевска-Георгиева, магистер по општа и компаративна книжевност, теоретичарка на книжевноста и на документарниот филм Верувам сите го знаете Александар Русјаков, за кој слободно можам да кажам дека е еден од најкомплексните и најпродуктивни македонски автори, кој во исто време и на исто зрело ниво ги…

ИСПОВЕДИ: Тајни на продажба

од This Chick Reads Tрогателна романтична приказна за изгубени љубови и пронајдени надежи Колин Хувер е една од поновите авторки на романси која направи БУМ на светската литературна сцена. Милиони продадени книги, на којзнае колку светски јазици и милиони обожаватели и демначи по социјалните мрежи. Шансите се големи дека барем сте чуле за неа, особено ако…

Бриџит Џонс – огледало на секоја од нас

Според едно истражување на весникот „Гардијан“, романот „Дневникот на Бриџит Џонс“ од Хелен Филдинг е прогласен за еден од десетте најдобри што најуспешно го отсликуваат животот во XX век (поточно, крајот на векот). Затоа и не треба да нè чуди фактот што многу девојки и млади жени денес лесно се идентификуваат со главната хероина на…

Рецензија: „Оди, постави стражар“

Ана Џејмс од The pool го прочита продолжението на (што всушност беше претходно напишано) Да се убие птицата подбивница во текот на една ноќ. Ми се случи да ја убијам птицата подбивница доцна. Бидејќи не ја учевме на училиште, таа книга тивко ја прочитав и тивко ја засакав, пред околу пет години, така што тогаш…