Претставен првиот „Мал водич низ македонскиот знаковен јазик“ на штандот на „Арс Ламина“

Изданието „Мал водич низ македонскиот знаковен јазик“ беше претставено на 4 мај (петок) на штандот на „Арс Ламина“ за време на Саемот на книгата, што се одржува во ВИП Арената во СЦ „Борис Трајковски“. На настанот беше остварена средба со Националниот сојуз на глуви и наглуви лица на Македонија. Станува збор за прво воведно претставување…

„Македонија и Балканот: Либерален поглед на национализмот и идентитетите“

Книгата „Македонија и Балканот: либерален поглед на национализмот и идентитетите“ од Благој Цонев, доцент по политички науки и меѓународни односи е ново издание на „Арс Ламина“ чии промотори  беа проф. д-р Тони Дескоски и проф. д-р Нано Ружин. „Книгата на д-р Цонев се појавува во еден многу значаен општествен момент за Р. Македонија, кога навидум…

„Скоро парижанка или Како да ги преживееш своите доцни дваесетти… во Париз“ од Јана Мишо

Девојка во бајковита љубовна врска со Париз, живее совршено уреден живот во нејзиниот стан на Гар ду Нор, со прекрасна работа и многу кафе. Сепак, едно истурено кафе, една загубена работа и една мала поплава подоцна, и се чини дека Париз не е секогаш најдобра идеја – особено што секоја прилика ја користи да се…

„П.С. Ми се допаѓаш“ од Кејси Вест

Додека скита со мислите на часот по хемија, Лили ќе начкраба неколку стихови од нејзината омилена песна на клупата. Следниот ден открива дека некој ги продолжил стиховите на клупата и допишал порака за неа. Интригантно!Наскоро, Лили и нејзиниот анонимен пишувач почнуваат да разменуваат писменца – споделуваат тајни, си препорачуваат бендови и се отвораат еден со…

100те највлијателни жени во историјата

Оваа мала збирка ги открива најинвентивните и најинспиративните жени во историјата: од Клеопатра до Роза Паркс, од Ада Лавлејс до Малала Јусафсај.   Низ историјата, жените храбро и неуморно се бореле за да се наметнат како индивидуи и експерти во својата област, нешто за што повеќето мажи го имале луксузот да си го земаат здраво за…

Мартинки: конци, плетки и црвено-бели сплетки

Книга за деца по повод впишувањето на обичајот мартинки во УНЕСКО Објавувањето на обичајот „Мартинки“ како дел од светското нематеријално културно наследство и неговото впишување во Репрезентативната листа на УНЕСКО е повод за ново издание за деца од издавачката куќа Арс Ламина. Станува збор за малата книга „МАРТИНКИ: конци, плетки и црвено-бели сплетки“, дел до…

„Ти и јас“ – персонализирана книга како подарок за вашите најсакани

Вашата љубов може да биде книга, што ќе ја испишувате заеднички низ животот. Создадете оригинален подарок за оној или за онаа што најмногу ви значи. Направете книга во која заедничките моменти можете да ги допишувате, да ги цртате, да ги боите или, пак, да залепите фотографии, така што ќе ја посветите на оној или на…