Промоција на книгата за деца „Мистериозното јајце“

Во вторник, на 12.12.2017 година, со почеток од 19.00 часот, во книжарницата „Литература.мк“ на ул. Македонија ќе се одржи промоција на книгата за деца „Мистериозното јајце“ и дружење со авторот и илустратор Оливер Коларевски. Оливер Коларевски е млад и неверојатно талентиран илустратор. Оваа книга за деца е целосно негово дело, вклучувајќи ја и приказната (текстот).…

Литературниот „Левијатан“ од тајгата

Харизматичниот роман на Виктор Ремизов, што беше финалист на престижните награди „Биг Бук“ и на рускиот „Букер“, е приказна за луѓето и за нивната волја за слобода во рускиот далечен исток. Покрај дивата тајга, брзите потоци полни со риба и самурите со скапоцено крзно постои паралелен свет што, непречен од непредвидливоста на мајката природа во…

Промоција на книгата „Мали огласи и уште по нешто“

Промоција, дружење и потпишување на книгата „Мали огласи и уште по нешто“, од авторот Дејан Алексиќ во книжарницата во книжарницата „Литература.мк“. Промоцијата ќе се одржи во среда, на 6 декември, со почеток од 19 часот. На настанот ќе присуствува и авторот Дејан Алексиќ, а ќе гостуваат и актери од Театарот за деца и младинци, кои ќе…

По успешниот настап во Франкфурт, македонските издавачи на саемот на книга и во Белград

Република Македонија, по неколку години пауза, оваа година се претставува на Саемот на книга во Белград, со избор од над 400 репрезентативни дела од македонската издавачка сцена, преводи на истакнати книжевници и атрактивни комерцијални наслови од речиси сите жанрови. Во текот на саемската недела од 22.10 до 29.10,  македонските издавачи – „Култура“, „Арс Ламина публикации“,…

Успешна промоција на романот „Анаис од Монмартр“ од Јана Мишо

„Ако веќе мораш да бираш каде да ја бараш смислата на животот, почни од Париз…“ Романот „Анаис од Монмартр“ од младата авторка Јана Мишо, вчера (19 октомври) беше промовиран и на македонски јазик, во книжарницата „Литература.мк“ на улица Македонија. Романот е во издание на Арс Либрис, дел од Арс Ламина публикации. Со оглед на тоа што оригиналната верзија…

Македонски ден во Франкфурт: Големите предизвици на малите јазици

На саемот на книга во Франкфурт денеска се одржа дебата на тема „Преку границите: предизвиците за меѓународна промоција на литературата на „малите јазици“, во организација на Македонската асоцијација на издавачи. За напорите на издавачките компании и авторите во освојување на меѓународната книжевна сцена говореа еден од најпреведуваните македонски автори и добитник на повеќе награди меѓу…

Сè поголем интерес за македонската детска литература

Над 80 наслови од македонска детска литература од повеќе македонски издавачи денеска беа  промовирани на Саемот на книга во Франкфурт. Според претставниците на Македонската асоцијација на издавачи, во последниве години расте интересот за детската литература меѓу издавачите, а особено барани се авторските дела на млади писатели за деца. „Детската литература станува сè побаран производ на…