Книгата „Реторика – Историски и современи аспекти“ промовирана на Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип

Во присуство на многубројни студенти и професори денеска (десетти април) во конференциската сала на Правниот факултет при Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип беше промовирана книгата „Реторика – Историски и современи аспекти“, која е во издание на „Арс Ламина ‒ публикации“. Зад ова дело стојат група автори-професори: Мирјана Поленак-Аќимовска, Владо Бучковски, Гоце Наумовски, Димитар Апасиев и…

„Арс Ламина“ и Фондацијата „Славко Јаневски“ ќе ја доделат наградата „ПЕГАЗ“ за најдобар необјавен роман на годината

Издавачката куќа „Арс Ламина“ и Фондацијата за унапредување и промоција на културните вредности „Славко Јаневски“ го распишуваат првиот конкурс за новата книжевна награда за најдобар необјавен роман на годината – „ПЕГАЗ“. За наградата можат да конкурираат сите необјавени романи (ракописи) наменети за возрасни или за деца. Романите треба да бидат предложени од самите автори-кандидати за…

Со книгата „Аутизам: Да се биде професионален родител“ од Олга Богдашина го одбележуваме Светскиот ден на аутизмот

Со книгата „Аутизам: Да се биде професионален родител“ од Олга Богдашина го одбележуваме Светскиот ден за подигнување на свеста за aутизмот, втори април. Книгата, која на македонски јазик ја објави издавачката куќа „Арс Ламина ‒ публикации“, веќе е достапна во сите продажни места на „Литература.мк“: на улицата „Македонија“, ТЦ „Рамстор“, „Скопје сити мол“, и во…

„Арс Ламина“ со поддршка за музичкиот фестивал за ученици и студенти „Полихимниа“

Издавачката куќа „Арс Ламина – публикации“ ја продолжува својата мисија за поддршка на културата и образованието во нашата земја. Со печатење публикации и промотивни материјали го помoгна годинашното издание на Меѓународниот фестивал „Полихимниа“, што се одржува од 26 до 31 март во Скопје. На програмата на четвртото издание на манифестацијата, во организација на  Здружението на…

Реиздадено капиталното дело „Село зад седумте јасени/Стебла“ од Славко Јаневски

Фондацијата за унапредување и промоција на културните вредности „Славко Јаневски“ ќе го промовира капиталното дело „Село зад седумте јасени/Стебла“ од Славко Јаневски и првиот број на списанието за култура и општествени прашања „Архив ЈАНЕВСКИ“, насловено како „Јавач на комета“. Промоцијата ќе се одржи вечерва (28.03.2019) во Клуб ресторанот „МКЦ“ во Скопје, со почеток во 19…

Жените од „Арс Ламина“ донираа сликовници и облека во „СОС Детско село Македонија“

Жените вработени во издавачката куќа „Арс Ламина – публикации“ го одбележаа Меѓународиот ден на жената (8 март) со хуманитарна акција. На 8 март (петок) донираа сликовници и облека во „СОС Детско село Македонија“. Донацијата содржи неопходни бебешка, детска облека и обувки. Во донаторските пакети се вклучени и најновите сликовници, интерактивни книги и боенки за најмладите…

Топ-10 книги од „Литература.мк“ за Меѓународниот ден на жената

Од Клеопатра до Роза Паркс, од Ада Лавлејс до Малала Јусафсај. Низ историјата, жените храбро и неуморно се бореле за да се наметнат како индивидуи и експерти во својата област, нешто за што повеќето мажи го имале луксузот да си го земаат здраво за готово. Инвентивни дизајнерки, вселенски истражувачки, пилотки, политички активистки и феминистки, уметници,…