Што ќе донесе 2017 година во издаваштвото?

Новиот претседател на САД, Доналд Трамп, Брегзит, неуспешниот пуч во Турција, поствистина, новиот збор во оксфордскиот речник, војната во Сирија, животот на музиката на дејците кои заминаа во вечноста – се само мал дел од пејзажот во кој ќе се создаваат идните бестселери или капитални литературни дела. Глобалните политички и економски случувања во 2016 година,…

Наскоро: Франкофонско катче во Литература.мк

Книжарницата Литература.мк, издавачката куќа Арс Ламина публикации и Францускиот институт во Скопје започнуваат соработка за промоција на франкофонијата во Македонија.На неодамнешната прес конференција во Францускиот институт беа претставени активностите и проектите кои институтот ги планира во првото тримесечје на 2017 година. Директорката на Францускиот институт Изабел Марки-Барбо ја презентираше програмата јануари-март „Културни патеки“ во која…

Бестселерот на Ник Кејв „Смртта на Бани Манро“ во книжарниците на Литература.мк

Вториот роман на Ник Кејв, познатиот пејач и предводник на групата „Ник Кејв енд д Бед Сидс“, именуван како „Смртта на Бани Манро“ е напишан цели дваесет години по неговиот прв роман, „И магарето го виде ангелот“. Ова дело е хроника на размислувањата на Бани Манро и портретирање на релацијата татко – син.  Романот е приказ на…

Сакам интима со литературата

Книгите ги доживува како водичи на духовното патување. Некогаш се по нејзин избор, а некогаш по препорака. Иако пасијата и професијата, музиката и контролата на летање, се разединуваат, таа ги обединува, како во албумот „Небеска“. Ова е библиотеката на Наташа Мијатовиќ-Мијата. Покрај музиката и широките координати на небото, дали има место и за литературата во…

Ново: „Легенди“ на Густаво Адолфо Бекер

Густаво Адолфо Бекер (17 февруари 1836 – 22 декември 1870) е можеби најчитаниот шпански автор по Сервантес, водечка фигура на шпанскиот постромантизам и инаугуратор на модерниот шпански книжевен сензибилитет. Делумно познат за време на својот живот, со вистинска слава се здобива дури по смртта; денес речиси сето негово творештво – седумдесетината песни од Рими и дваесет и…

Најомилени наслови во Literatura.mk за 2016 година

Ова се петнаесетте најомилените и најпродавани наслови во Literatura.mk за 2016 година: „Доктор Сон“, Стивен Спилберг (хорор) „Те чекам“, Џенифер Л. Арментраут (романса / книга за млади) Трилогија „Бриџит Џонс“ („Дневникот на Бриџит Џонс“, „На работ на разумот“ и „Луда по него“), Хелен Филдинг (женска фикција / романса) „Нултиот број“, Умберто Еко (мистерија) „Љубов во…

Куса репортажа од промоцијата на монографијата „МАЕСТРО АЛЕКСАНДАР ЏАМБАЗОВ – Живот низ сеќавања, афоризми, сентенции“

Куса репортажа од промоцијата на монографијата „МАЕСТРО АЛЕКСАНДАР ЏАМБАЗОВ – Живот низ сеќавања, афоризми, сентенции“ од музиколозите Јулијана Папазова и Елени Новаковска. Книгата е во издание на Центарот за музикологија ЦЕМ, а е создадена по иницијатива на Сојузот на композиторите на Македонија – СОКОМ во чест на 80-годишнината од раѓањето на Александар Џамбазов. Промоцијата се…