Опијанета од мирисот на книгата што ја прочитав

Моја библиотека: Снежана Бодановска-Сани По петнаесет години активно учество на модната писта и дваесет години новинарска кариера, модната хроничарка Снежана Бодановска-Сани го зачува од заборав своето искуство и го вкоричи во првaта книга за мода кај нас „Моите стории, мојот живот“. Дали има ли книга што си ја препрочитала повеќе од трипати? Иако животното време е…

Паметам фотографии од светски настани како илустрации на книги

Моја библиотека: Јане Карајанов Некогаш успешниот пливач-маратонец Јане Карајованов, денес е врвен, лиценциран тренер по пливање, кој своето знаење несебично го споделува со надежите од пливачкиот и ватерполо клуб „Орион“ на Олимпискиот базен. Успешните тренинзи што ги одржува се резултат на километрите минати во базен, на неодамнешното доусовршување во Олимпискиот центар „Колорадо Спрингс“ и во…

Препрочитувам книги, но и стрипови

Моја библиотека: Наташа Поплавска Режисерката Наташа Поплавска ја разбранува домашната театарска сцена со нејзината последна премиера, бројдвејскиот мјузикл „Чикаго“ во МНТ, иако за неа последниот период е особено продуктивен. Едно по друго ги потпиша претставите „Буре Барут“ во Прилепскиот театар, „Лисистрата“ во театар „Комедија“ и „Црнината ѝ прилега на Електра“ во МНТ. Но, за книгите секогаш…

Цел свет во неколку зборови

Моја библиотека: Неда Здравева Правото е нејзиниот професионален избор, најмногу поради правичноста што ја носи во себе. Но, литературата е нејзината душа што ѝ ја дава магијата на човек кој плени. И студентите ја сакаат не поради облигационото право и правото на интелектуална сопственост, предмети што ги предава на правниот факултет „Јустинијана Прима“, туку поради…

Фан на биографии

Моја библиотека: Жарко Димитриоски Која книга во одреден период од животот влијаела на твоите ставови и начин на размислување, односно ти направила „пресврт“ во животот? „Како ја изгубив невиноста“ од Ричард Бренсон. Книгата е автобиографија, зборува за првите триесетина години од животот на Бренсон и градењето на брендот „Вирџин“. Просто, да не ти се верува како…

Книгите како прозорец кон светот

Моја библиотека: Рисима Рисимкин Уметноста е нејзиниот живот, а танцот нејзиниот идентитет. Љубовта, насмевката и книгата се основниот патоказ за сè и затоа вели дека нема потреба од грижи, само поглед напред. Рисима Рисимкин, кореограф, за чие име и светот знае. Дали има книга што си ја препрочитала повеќе од трипати? Има повеќе такви книги.…

Магијата е во јазиците

Моја библиотека: Билјана Максимовска Јавноста ја знае како лице од медиумите, иако многу подолг период се занимаваше со маркетинг и односи со јавност. Стекнатите искуства и знаења како сврзани садови не знаеш за што ќе ти се најдат, како нејзиното знаење по диплома, вешто зборување на неколку јазици, со што ја прави привилегирана литературата да ја…

Помеѓу книга и интернет

Моја библиотека: Зоран Ристевски =  (радост + младост) + (плочи + грамофон) х град + љубов Ова е равенката со која добивате благодарен соговорник за бескрајно многу теми, од музика, преку мода и литература до нови научни достигнувања. Неговата библиотека е шетана на лонгбордот и по најфреквентните сообраќајници, стигна и до нашиот блог. 

Книгите ме одбираат мене, а не јас нив

Моја библиотека: Ана Зафирова   Ана Зафирова ја знаеме како долгогодишен новинар и радио и ТВ водител, но она што дефинитивно најмногу ќе остане запаметено, барем кај жителите на Скопје, е емисијата „Врти Сучи тоа ти е Скопје“ – една урбана, неформална емисија во која се свртеа сите градски ликови :).

„Quo Vadis“ ми е првата катарза

Моја библиотека: Румена Бужаровска   Писателка, професорка, борец за човекови (и женски права), девојка од „град“ и умница уште од многу мала :). Неколку зборови што само донекаде се трудат да ја доловат Румена Бужаровска, која деновиве ја промовираше својата трета збирка раскази „Мојот маж“ (едно многу фино заокружување на „Чкртки“ и „Осмица“).

„Мајсторот и Маргарита“ ми отвори цел еден универзум

Моја библиотека: Срѓан Јаниќијевиќ   Режисер, сценарист, актер, музичар, уметник, Ди-Џеј… најверојатно има уште многу работи со кои се занимава, а не се на оваа листа. Покрај тоа, за Срѓан Јаниќијевиќ можеме слободно да кажеме дека е еден од малкуте ликови што биле директно инволвирани во создавањето на урбаната култура во Скопје.

Задоволството помеѓу агониите е еликсир на постоењето

Моја библиотека: Илина Јакимовска   Илина Ј., или Илина Букбокс, или професорката Илина – како милувате. Девојка чиј ведар лик го знаат и оние генерации кои „на времето“ киснеле во Галерија и Безистен, цел твитер МК, студентите на етнологија кои не може да не ја споменат „омилената“ професорка…

„Црното лале“ ми е нешто најскапоцено од детството

Моја библиотека: Лидија Капушевска Дракулевска   Професорката Лидија Капушевска Дракулевска, како што ја опишуваат нејзините студенти, е многу добра и скромна личност, секогаш отворена и достапна, и е една од омилените професори на катедрата за општа и компаративна книжевност на Филолошкиот факултет во Скопје. Освен што е професор на Филолошкиот факултет, Лидија е книжевен теоретичар, критичар…

Мој литерарен херој е Кундера

Моја библиотека: Ивана Тасев     Ивана е девојка што не може да ја „промашите“ ако се движите во Скопје, без разлика дали се тоа културни настани (театар, филм, изложба, промоција на книга), модни ревии, концерти, кафулиња… Новинар по професија, фотограф, урбан лик, естета, посветена тетка :)… и најверојатно има уште многу други епитети кои…