Насочување кон книгата и на лицата со интелектуална попреченост

 Taa e национален директор на Специјалната олимпијада Македонија, организација што обезбедува спортски активности за лица со интелектуална попреченост. Во пресрет на Зимските олимписки игри, Австрија, 2017 година, ѕирнавме во библиотеката на Ана Петровска. Ана, како можеме да влеземе во светот на овие лица, преку медиумите, литературата, спортот или?… Да, на сите овие начини можеме да…

Книжевноста е витамин Ц

Неговата боја на глас ни ги носи дома дневните новости. Многумина го доживуваат како телевизиски лик, иако тој целосно ѝ припаѓа на литературата. Од љубов, оживува поезија на книжевни беседи. Ова е библиотеката на Васко Маглешев. Васко, работеше во ТВ, сакаш филм. Дали литературата е утеха или основа за сè? Книжевноста е единствената општествено-прифатлива форма…

Заштитете се со убава мисла

Таа е како лекар за душа, а лекот е нејзината поезија. Прогласена е за најкорисна твитерџика, а и ретко добра готвачка. Првата издадена книга ја именуваше „Љубов на улица“, а втората се крчка. Поетесата Ана Голејшка е како букет полско цвеќе во оваа урбана џунгла, а ова е нејзината библиотека. Ана, твојата поезија е како…

Сакам интима со литературата

Книгите ги доживува како водичи на духовното патување. Некогаш се по нејзин избор, а некогаш по препорака. Иако пасијата и професијата, музиката и контролата на летање, се разединуваат, таа ги обединува, како во албумот „Небеска“. Ова е библиотеката на Наташа Мијатовиќ-Мијата. Покрај музиката и широките координати на небото, дали има место и за литературата во…

И книгите и музиката си ги купувам сам

Тој е музичка енциклопедија, но заклучивме дека е енциклопедија и за научно-фантастичната литература. Сака мирис на книга од библиотека, не успева да препрочита цела книга по вторпат и отворен е за нови автори и дела. Можеби еден ден и тој ќе стане автор на радиокнига за историјата на радиосцената во Македонија, но дотогаш се запознаваме…

Сликарството и литературата ја прават рамнотежата

Своите размисли ги дефинира во цртеж или со четка на платно, ама до нив стигнува преку филозофијата или книжевноста генерално. Сака поезија, па така ја открива длабоко скриената суптилност, наспроти дивоста со која пречекува. Ликовната уметница Јана Куновска би сликала и би читала до изнемоштеност и би ги илустрирала делата на Владо Манчевски. Сликарството и…

Препрочитувам книги и откривам нови вистини

Таа е фан на „Киндл“ и не ѝ пречи што книгата денес ја ужива во нејзината електронска верзија. И чита книги без застанување, и дома и на патување, затоа што смета дека новинарите неопходно треба да го поседуваат литературниот капитал. Ова е библиотеката на Љубица Ангелкова Манговска програмски директор на ТВ „Тера“ Битола. Новинарството и…

Ја сакам „Божествената комедија“ на сцена

Од кога знае за себе знае за балетот. Кариерата на сцената и зад неа ја гради со страст, но трпеливо за сите предизвици што се исправаат пред неа, па и за неа најновиот, уметнички директор на Македонскиот балет. Ова е библиотеката на Олга Панго. Балетската кариера ја замени со кореографската, но во меѓувреме стана директор…

Ме чекаат непрочитаните книги

Современите светски текстови се нејзина провокација. Книгите ја пресретнуваат, едноставно ѝ се случуваат или се нечија препорака, па од рака, завршуваат на сцена како извонредна претстава. Не препрочитува книги, освен „Малиот принц“, затоа што уште многу други ја чекаат да ги отвори. Ова е библиотеката на режисерката Нина Николиќ, чија што претстава „Разговор во четири…

Каде што зборовите не се доволни, таму царува музиката

Таа е еден од најплодните домашни композитори чиишто дела се изведувани на фестивали и манифестации низ Европа, САД, па и Мексико. Добитничка е на многу награди меѓу кои и истакнат уметник на градот Цирих за 2014-2015, а е и прва добитничка на наградата „Вирутоз“, што ја доделува СОКОМ. Уметница која со страст говори за музиката,…

Знам кога некој човек и некоја книга си одговараат

Моја библиотека: Ненад Јолдески Тој е добитник на Наградата за литература на Европската унија, за книгата „Секој со своето езеро“, иако и неговата претходна „Штамата на Енхалон“ не остана незабележана. Неговиот идентитет е зборот, онака специфично искован како и тој самиот. По диплома е економист, кој магистрирал книжевност, а живее од програмирање. Ненад Јолдески ја…

Сабота, за книги на радио

Нејзиниот глас ја обележува современата радио-ера во земјава. Со фокусиран интерес кон македонската музика и информации за кои „Гугл“ може да ѝ позавиди, подготвена е да ја напише читанката за домашната поп-сцена. Додека тоа е само на ниво на идеја, откриваме што чита таа за себе, но и за слушателите на радиото „Метрополис“, Вики Ристеска-Чадиковска.…

На приказните им треба приказна

Истрајна, посветена и издржлива, карактеристики што ѝ овозможија пред повеќе од десет години да ги отвори патиштата на односите со јавност, но и да ги реализира идеите на „Браво сине“ – движењето за поддршка на креативноста Иво Лауренчиќ. Правната литература ја замени со комуникациската зад која не заостануваат класиците и популарната психологија. Откријте ја библиотеката…

Силјан Штркот – наш книжевен устав

Волшебник со бои. Мајстор на надреални ситуации и доживувања. Сплотувач на култури, трагач по нови предизвици. Неговите платна ги има од Јапонија до Америка, а на тој пат ќе подзастане со неговата четка и со напластените впечатоци, ќе прочита некаде нечии стихови, ќе исполни некое ново оптегнато бело платно и назад кон неговиот дом, во…

Љубов на прв стих

По три збирки поезија, „Шеќер по подот“, „Под нулата“, за која во 2013 година ја добива наградата „Бели мугри“, и „Модри фантазии“, за поетесата Снежана Стојчевска дознаваме дека поезијата прецизно ја дефинира, но и ја ослободува. За нејзините чисти и чесни песни, ослободени од современото бреме, поетските собири „Асталните проекции“ се месечна катарза каде што…