2

Сакам интима со литературата

Книгите ги доживува како водичи на духовното патување. Некогаш се по нејзин избор, а некогаш по препорака. Иако пасијата и професијата, музиката и контролата на летање, се разединуваат, таа ги обединува, како во албумот „Небеска“. Ова е библиотеката на Наташа Мијатовиќ-Мијата. Покрај музиката и широките координати на небото, дали има место и за литературата во…

%d1%9f%d0%be%d0%bd%d0%b81

И книгите и музиката си ги купувам сам

Тој е музичка енциклопедија, но заклучивме дека е енциклопедија и за научно-фантастичната литература. Сака мирис на книга од библиотека, не успева да препрочита цела книга по вторпат и отворен е за нови автори и дела. Можеби еден ден и тој ќе стане автор на радиокнига за историјата на радиосцената во Македонија, но дотогаш се запознаваме…

jana

Сликарството и литературата ја прават рамнотежата

Своите размисли ги дефинира во цртеж или со четка на платно, ама до нив стигнува преку филозофијата или книжевноста генерално. Сака поезија, па така ја открива длабоко скриената суптилност, наспроти дивоста со која пречекува. Ликовната уметница Јана Куновска би сликала и би читала до изнемоштеност и би ги илустрирала делата на Владо Манчевски. Сликарството и…

2-%d1%99%d1%83%d0%b1%d0%b8%d1%86%d0%b0

Препрочитувам книги и откривам нови вистини

Таа е фан на „Киндл“ и не ѝ пречи што книгата денес ја ужива во нејзината електронска верзија. И чита книги без застанување, и дома и на патување, затоа што смета дека новинарите неопходно треба да го поседуваат литературниот капитал. Ова е библиотеката на Љубица Ангелкова Манговска програмски директор на ТВ „Тера“ Битола. Новинарството и…

image1

Ја сакам „Божествената комедија“ на сцена

Од кога знае за себе знае за балетот. Кариерата на сцената и зад неа ја гради со страст, но трпеливо за сите предизвици што се исправаат пред неа, па и за неа најновиот, уметнички директор на Македонскиот балет. Ова е библиотеката на Олга Панго. Балетската кариера ја замени со кореографската, но во меѓувреме стана директор…

img_8334

Ме чекаат непрочитаните книги

Современите светски текстови се нејзина провокација. Книгите ја пресретнуваат, едноставно ѝ се случуваат или се нечија препорака, па од рака, завршуваат на сцена како извонредна претстава. Не препрочитува книги, освен „Малиот принц“, затоа што уште многу други ја чекаат да ги отвори. Ова е библиотеката на режисерката Нина Николиќ, чија што претстава „Разговор во четири…

image2

Каде што зборовите не се доволни, таму царува музиката

Таа е еден од најплодните домашни композитори чиишто дела се изведувани на фестивали и манифестации низ Европа, САД, па и Мексико. Добитничка е на многу награди меѓу кои и истакнат уметник на градот Цирих за 2014-2015, а е и прва добитничка на наградата „Вирутоз“, што ја доделува СОКОМ. Уметница која со страст говори за музиката,…