Билјана Лотеска: Сликовницата „Жолти чорапи“ им ги открива на децата сите бои на емоциите

Триесетгодишната работа како воспитувачка во детска градинка, едукаторката и авторка Билјана Лотеска деновиве ја круниса со објавувањето на својата прва сликовница „Жолти чорапи“, која е во издание на „Либи“, дел од „Арс Ламина – публикации“. Станува збор за топла, лирска приказна за препознавање на чувствата кај децата раскажана на лесен, забавен и симболичен начин преку…

Владимир Лукаш: „Поклони се и почни“ им порачува на децата никогаш да не престанат да се радуваат!

Една година по промоцијата на стихозбирката за деца „Ши, ѕифри, копчи“, познатиот автор и сестран визуелен уметник, Владимир Лукаш, ја објавува својата втора сликовница во издание на „Либи“, дел од „Арс Ламина – публикации“, „Поклони се и почни“. Тој е автор на текстот, а илустрациите ги нацрта уметникот Љубиша Камењаров. Книгата ќе биде промовирана денеска…

Стефан Тиќми: Главната порака на „Капут од мов“ е дека уметноста може да биде спас и лек

Од авторот на популарниот и сакан роман „Јас сум Акико“, од младиот наградуван српски писател Стефан Тиќми, неодамна од печат излезе македонскиот превод на неговиот роман „Капут од мов“. Книгата е во издание на „Либи“, дел од „Арс Ламина – публикации“. Преводот на македонски го направи Дејан Василевски, а уредничка е Оливера Ќорвезироска. Илустрациите се…

Оливија Георгиевска: Боенката за возрасни „Тајната градина“ е креативна антистрес терапија

Цртањето, боењето и секоја креативна работа може да дејствува терапевтски, во намалување на стресот. Ова лето можете да се релаксирате со новата креативната боенка за возрасни „Тајната градина“ од авторката Оливија Георгиевска, која неодамна излезе од печат во издание на „Скрипти“, дел од „Арс Ламина – публикации“. Изданието содржи 19 прекрасни илустрации на цветови од…

Нина Максимова: Објавувањето на „Осаменото дрво“ е охрабрување да продолжам да пишувам

Еднаш, многу, многу одамна, пред милиони, милиони години, кога се создавал светот, кога се појавиле првата светлина и првиот зрак, кога се создале сите планети, комети, големи и мали ѕвезди и соѕвездија, на една малечка планета никнало едно дрво. Тоа дрво било толку големо што ја зафаќало целата планета… Токму тоа дрво е главниот протагонист…

Иво Митев-Жиле: Збирката раскази „Клучот на животот“ е книжевен омаж за 11 значајни личности

Преку 11 раскази, педантно спакувани во збирката „Клучот на животот“, авторот Иво Митев-Жиле оддава почит кон исто толку значајни личности кои оставиле траен белег во македонската и светската култура на 19 и 20 век. Книгата, која е дел од едицијата „Во еден здив“, е издание на „Арс Либрис“, дел од „Арс Ламина – публикации“, јасно…

Јована Велинова Трајанова: Бајката „Перуника“ беше љубов на прво читање

Пред многу време, уште пред да постојат луѓето и животните, со земјата владееле само растенија и цвеќиња, сите во посебни кралства. Едно од нив било на кралот Златен Крин. Се простирало на полуостров веднаш до Средоземното Море. Во изобилство имало бистра вода за пиење, што течела од околните извори и поточиња; голема и силна војска…

Џон Илија Апелгрен: „Забранети луѓе“ e книжевен документарец за музичарите за време на пандемијата

„Цензурата за уметноста значи исто што и линчот за правдата.“ Со оваа мисла на Хенри Луис Гејтс познатиот македонски џез-вокалист Џон Илија Апелгрен ја почнува својата приказна во книгата „Забранети луѓе“. Делото, кое е во издание на „Арс Либрис“, дел од „Арс Ламина – публикации“, е своевиден книжевен документарец за незавидната состојба на дел од…

Орце Нинески: Илустрирањето на бајката „Сончевото момче Ил“ беше прекрасно искуство

По деценија работно искуство како историчар на уметност, Орце Нинески нашол нов животен предизвик – како самостоен уметник, сликар и графички дизајнер. За него, уметноста е исклучително предизвикувачка, привлечна и забавна. Неговиот стил е создавање илустрации и ликови кои се смешни, шарени и детално нацртани. Овој пристап е соодветен за илустрација на книги за деца,…

Катерина Соколова: Уште при првото читање на „Бакнежот на пролетта“ веднаш ми се родија идеи за илустрациите

„Во една земја, на крајот од последната улица на едно гратче, во една малечка куќичка под еден рид, живееше едно девојче со баба си. Откако знаеше за себе, девојчето секое утро седеше покрај прозорецот и гледаше надвор. Во дворот пред куќичката сѐ беше бело, а голите гранки на дрвјата на ридот беа клапнати под тежината…

Јордан Николов: Книгата „ОбојОбојОбој“ е како музички албум, кој го „бои“ сивило што нè опкружува

Замислена како плоча, со раскази како музички секвенции, новата збирка „ОбојОбојОбој“ од авторот и диџеј Јордан Николов, наметнува нов ритам на книжевната сцена кај нас. Во оваа книга, која е во издание на „Арс Либрис“, дел од „Арс Ламина – публикации“, по првпат се применува методот на Бјордан (Byordan) – техника за одредување на просечно…

Оливија Георгиевска: Преку „Игра со придавки“ децата подобро ќе се запознаат со убавините на македонскиот јазик

По илустрираните книги за деца посветени на именките и глаголите, неодамна беше објавена сликовницата „Игра со придавки“ од авторката и едукатор Оливија Георгиевска, во издание на „Либи“, дел од „Арс Ламина – публикации“. Сликовницата го освои третото место во категоријата за најкреативно издание на годинашните награди на МАИ, што се доделуваат за време на Саемот…

Магде Ангова: Додека ја пишував книгата „Гатанки за сѐ и сешто и за уште нешто“ размислував, зборував и сонував во рима

Со досетлив, лирски избор на зборови – решенија на гатанките, и со опуштен, врзан стих со рима, младата авторка Магде Ангова ја создала својата прва книга за деца „Гатанки за сѐ и сешто и за уште нешто“, која е во издание на „Либи“, дел од „Арс Ламина – публикации“. Во книгата на умешен начин ги…

Марија Костадиновска: Преку „Волшебните прегратки“ и „Вистинска приказна за двете соседни кралства“ порачувам да ги научиме децата на вистинските вредности

Вечната борба на доброто со лошото, потрагата по мир, љубов и вистина, како и потребата да ги научиме децата на вистинските вредности, се темелите на кои младата авторка Марија Костадиновска ги раскажува приказните во своите две изданија за деца: „Волшебните прегратки“ и „Вистинска приказна за двете соседни кралства“. Илустрираните книги, кои се во издание на…

Алма Растодер, авторка на „Музеј на детството“: Децата се моите најдобри критичари, но и инспирација што нема крај

Прозна сложувалка, како колаж од повеќе приказни за детството, раскажани во различно време и од различни простори е новата книга за младите читатели „Музеј на детството“ од авторката Алма Растодер. Тоа што ги обединува во целина и што овозможува да ги читаме и како фрагментарен роман за млади е можноста личните приказни да се сфатат…