Марија и Маги: Нашите омилени топ 5 книги од „Литература.мк“

Двете сестрички Марија и Маги, кои се популаризираа со својот јутјуб-канал „Читаме со Марија и Маги“, каде што зборуваат за книгите што ги читаат, направија листа со своите топ 5 книги за деца од „Литература.мк“, што препорачуваат да се прочитаат за време на изолацијата. Во продолжение се поединечните листи на двете млади љубителки на пишаниот…

Марија ја чита книгата „24 часа во Еднорозија“

Во новото видео на каналот „Читаме со Марија и Маги“, Марија ни зборува за импресиите од „24 часа во Еднорозија“ од авторката Јасмина Кантарџиева Димков. Оваа книга за деца е објавена од „Либи“, дел од „Арс Ламина – публикации“). Во ова магично дело, малата извидничка Дева е изгубена во густата шума на планината Би. Во…

Маги ја чита книгата „Магично дрво: Црвеното столче“ од Анджеј Малешка

Какво е тоа магично дрво? Како настанало црвеното столче? Што може да направи? Кои се главните ликови? Какви авантури им се случуваат?… Маги, помладата сестричка од проектот „Читаме со Марија и Маги“ во новото видео зборува за своите впечатоци од детскиот бестселер „Магично дрво: Црвеното столче“ од полскиот автор Анджеј Малешка. Станува збор за неверојатни…

Марија и Маги во „Литература.мк“ ги избраа книгите што ќе ги читаат ова лето

„Девојче и мече“ од Ване Костуранов, „Џиновска продавница за фантазии“ од Бистра Георгиева, „Дружината на борот“ од Снежана Анастасова Чадиковска, серијалот за Исидора Мун од Хариет Мункастер, „Чорапојадци“ од П. Шрут, „Приказната за г-ѓа Тркалезна“ од В. Кастро и Алмеида, „Загадочни приказни“ од Урош Петровиќ и многу други книги во издание на „Либи“, дел од…

Марија ја чита книгата „Вештерки“ од Роалд Дал

Дали се плашите од вештерки? Дали приказните за вештерките се пострашни додека ги читате или откако ќе ги прочитате? Како изгледаат вештерките? Како може да се победат? Ова се прашањата за кои зборува Марија во новото видео на каналот „Читаме со Марија и Маги“, посветено на книгата „Вештерки“ од омилениот британски автор за деца Роалд…

Марија и Маги ја читаат книгата „Приказни за добра ноќ за бунтовни девојчиња“

Што се тоа бунтовни девојчиња? Зошто се бунтувале? Кои од стоте приказни за извонредните жени најмногу им се допаднаа на Марија и Маги и зошто? Во новото видео двете сестри зборуваат за книгата „Приказни за добра ноќ за бунтовни девојчиња“ од Елена Фавили и Франческа Кавало. Македонското издание на првиот дел од светскиот бестселер „Приказни…

Маги ја чита книгата „Џејмс и џиновската праска“ од Роалд Дал

Замислете си една џиновска праска во која има седум многу необични инсекти, кои ќе ве однесат на магична авантура. А дали го познавате Џејмс Хенри Тротер? Тој е едно осамено момче, кое живее со две одвратни бабишта, сè додека еден ден не се случи нешто чудно. На крајот на градината една праска започнува да расте…