150 години од раѓањето на Беатрикс Потер

Во 2016 година се обележува 150-годишнината од раѓањето на Беатрикс Потер, една од најсаканите авторки за деца во светот, која го одземаше нашето внимание повеќе од сто години со нејзините прекрасно илустрирани приказни! Неверојатниот живот на Беатрикс Потер го прославуваме преку изданија на македонски јазик од нејзините приказни како дел од едицијата „Илустрирани детски класици“…

Лето за безвременските приказни од едицијата „Детски класици

Летово е можност да се направи споредба на некои филмувани безвременски детски приказни. Најновата едиција „Детски класици“ на Арс Ламина ја нуди таа можност, во торбата за плажа покрај реквизитите за во вода да се најде и издание во кое ќе ужива и вашето дете. Од најновата едиција „Детски класици“, препорачуваме четири безвременски приказни: „Принцезата…

Летна занимација со книги со активности

Летото е првенствено за одмор, а децата треба целосно да уживаат во него. Но, секако, ќе ви биде корисна дополнителна занимација, а доколку е и полезна за развивање на малите сиви мозочни келии, тогаш е секако добредојдена. J Книгите со активности за децата од училишна и предучилишна возраст се полн погодок, особено затоа што се…

Арс Ламина и Скопје ЗОО организираат „ЗОО викенд со Маја“

Овој викенд, во сабота и во недела, со почеток од 11 и од 12 часот, Арс Ламина, во соработка со скопската зоолошка градина, организира серија работилници на тема „Пчеличката Маја и пријателите: Неверојатни факти за пчелите, бубачките и природата“. Во рамки на работилниците децата низ игра и забава ќе имаат можност да се запознаат со…

Бајки од Македонија

Едицијата „Бајки од Македонија“ е составена од четири бајки, односно македонски волшебни приказни кои претставуваат дел од нашата усна традиција. Овие приказни, собрани од Марко Цепенков и Танас Вражиновски, сега се преточени во модерни сликовници, адаптирани на модерен јазик и прилагодени на децата од предучилишна возраст. Илустрациите за „Двата цара“, „Момчето што се скри во златното јаболко“, „Девојчето и…

33 идеи како да ги натерате децата да го засакаат читањето (3)

Загрижени за иднината на своите деца, денешните родители се обидуваат да развиваат различни вештини кај своите деца, меѓу кои и љубовта кон книжевноста. Понекогаш се чини 30 минути читање е идеалната дневна доза, но понекогаш таа е и покуса, но и подолга. Ова е третиот и последен дел од 33 совети како да ги натерате децата…

33 идеи како да ги натерате децата да го засакаат читањето (2)

Загрижени за иднината на своите деца, денешните родители се обидуваат да развиваат различни вештини кај своите деца, меѓу кои и љубовта кон книжевноста. Понекогаш се чини 30 минути читање е идеалната дневна доза, но понекогаш таа е и покуса, но и подолга. Деновиве ќе следуваат 33 совети како да ги натерате децата и бебињата да го…