Славење на преведувачката професија

30 септември „Меѓународен ден на преведувачите“ Ширум светот 30 септември се одбележува како „Меѓународен ден на преведувачите“ започнувајќи од 1991 година, кога Меѓународната федерација на преведувачите го прогласи овој ден за ден на преведувачи со цел ширење на свеста за важноста на оваа професија и искажување на солидарноста со колегите ширум светот. Свети Еероним или…

Научно фантастични книги што ја предвидоа иднината

Научната фантастика е литературен жанр во кој дел од приказната или, пак, целата е основана на наука. За да ги читаме овие книги понекогаш е потребно солидно општо образование, бидејќи овие книги се полни со референции, симболи, места и локации, што го бараат тоа. Понекогаш, покрај солидното знаење, потребна ни е и фантазијата, бидејќи се…

„Мини Либи“ и „Либи“ подготвени за во училиштата

По три години истражување, анализирање и подготовка „Арс Ламина“ со гордост го најавува новиот септемвриски, четврти број на списанијата МИНИ ЛИБИ (1-3 одд.) и ЛИБИ (4-6 одд.) одобрени за издавање од Министерството за образование.МИНИ ЛИБИ (1-3 одд.) и ЛИБИ (4-6 одд.) се модерно дизајнирани списанија наменети за ученици од прво до трето, односно од четврто…

Мачките на Хемингвеј ги зачуваа сите девет животи во текот на ураганот Ирма

Ураганот Ирма опустоши градови, уништи домови, патишта, возила, но преживеаjа полидактилните мачки на Хемингвеј. Педесет и четири мачки, од кои неколку директни потомци на мачките на Хемингвеј, го преживеаjа ураганот Ирма во подрумот на неговата куќа во Ки Вест на Флорида. Сите мачки, заедно со десетина луѓе, се спуштија во подрумот на куќата што денес…

„Да читаш е кул“ – фестивал за литература за деца

Од денес 15 (петок) до 17 септември во организација на издавачката куќа Табернакул од Скопје во Мала станица ќе се одржи фестивалот „Да читаш е кул”Фестивалот „Да читаш е кул” е во рамки на проектот „Читатели од иднинатa” што се реализира во партнерство со издавачката куќа Дитурија од Албанија и со агенцијата Арчипелаго онлус од…

Книга со твитовите на Доналд Трамп

Збирка со твитови на американскиот претседател Доналд Трамп, илустрирана со карикатури на Шенон Вилер, е пуштена во продажба низ американските продавници.Во книгата со наслов „Sh*t My President Says: The Illustrated Tweets of Donald J. Tramp“ ( „Г***а кои ги кажа мојот претседател: Илустрирани твитови на Д. Трамп“)се вметнати околу 140 карикатури. Во забелешката е напишано…

Ѓубреџија собирал фрлени книги, па отворил библиотека

Еден Колумбиец, кој 20 години возел камион за ѓубре во Богота, ги собирал фрлените книги и на приземјето на својата куќа отворил бесплатна библиотека. Хозе Алберто Гутиерес го доби прекарот „Господар на книгите“, бидејќи од 1997 година почнал да собира книги, кога забележал дека граѓаните ги фрлаат книгите во кантите за ѓубре. Гутиерес, кој сега…