Читањето книги го подобрува менталното здравје

Почнувајќи од 1992 година па наваму, Светскиот ден на менталното здравје се одбележува на десетти октомври во повеќе од сто држави низ светот. Според неодамнешно истражување на „The Reading Agency“, читањето книги е од особена важност за менталното здравје. Зголемено ниво на емпатија, подобра врска со луѓето, намалени симптоми на депресија, ризик од заболување од…

Книжевни факти: Фаренхајт 451

  Оригиналниот наслов на Фаренхајт 451 беше Пожарникарот. Реј Бредбери и неговите издавачи сметаа дека Пожарникарот е здодевен наслов, така што се јавија во локалната пожарникарска станица и прашаа на колку степени гори хартијата. Пожарникарите го оставија Бредбери да почека додека запалија една книга, па му одговорија на колку гори, а останатото е историја.

Книжевни факти: Гордост и предрасуди

Гордост и предрасуди беше оригинално насловена Први впечатоци. Но, кога романот беше првично одбиен од издавачите, Џејн Остин направи значителни измени, вклучувајќи ја и промената на насловот. Преработката беше направена помеѓу 1811 и 1812 година.

Книжевни факти: Ана Каренина

  Ана Каренина има преку 800 страници, но оригинално беше објавена во серијализирана форма. Руски курир објавуваше серијализирани извадоци од 1873 до 1877 година. Бидејќи политичките погледи на Лео Толстој се судрија со оние на издавачот, првото целосно издание на романот беше како книга.

Книжевни факти: Чарли и фабриката за чоколада

  Првото издание на Чарли и фабриката за чоколада беше објавено во 1964 година и беше мошне расистичко. На пример, Умпа-Лумпите беа опишани како црни Пигмејци од „најдлабоките и најмрачните делови од африканската џунгла, каде што ниеден белец не беше стапнал“. Исто така, важно е да се забележи дека Чарли оригинално е опишан од страна…

Книжевни факти: Квака-22

Беа потребни осум години за Квака-22 да биде завршена. Процесот на пишување започна во 1953 година кога Џозеф Хелер ги срочи првите неколку редови. Потоа му беше потребна една недела да го испрати првото поглавје до својот агент. Откако Хелер заврши една третина од книгата, агентот почна да бара издавач, а Сајмон и Шустер ја…

Книжевни факти: Големиот Гетсби

Ернест Хемингвеј ја мразеше оригиналната насловна страна од Големиот Гетсби на Фицџералд. Иако насловната страна е иконска, кога Фицџералд му позајми еден примерок на Хемингвеј, нему веднаш не му се допадна. Фицџералд го увери дека само да почне да ја чита книгата, појасно ќе ја разбере насловната.