Славење на преведувачката професија

30 септември „Меѓународен ден на преведувачите“ Ширум светот 30 септември се одбележува како „Меѓународен ден на преведувачите“ започнувајќи од 1991 година, кога Меѓународната федерација на преведувачите го прогласи овој ден за ден на преведувачи со цел ширење на свеста за важноста на оваа професија и искажување на солидарноста со колегите ширум светот. Свети Еероним или…

Научно фантастични книги што ја предвидоа иднината

Научната фантастика е литературен жанр во кој дел од приказната или, пак, целата е основана на наука. За да ги читаме овие книги понекогаш е потребно солидно општо образование, бидејќи овие книги се полни со референции, симболи, места и локации, што го бараат тоа. Понекогаш, покрај солидното знаење, потребна ни е и фантазијата, бидејќи се…

Книжевен факт бр.10

Вистинската „Алиса во земјата на чудата“ всушност е Алиса Линдел. Нејзините родители биле пријатели на Луис Керол, авторот на делото и ја напишал приказната за неа, кога таа имала десет години. 

„Мини Либи“ и „Либи“ подготвени за во училиштата

По три години истражување, анализирање и подготовка „Арс Ламина“ со гордост го најавува новиот септемвриски, четврти број на списанијата МИНИ ЛИБИ (1-3 одд.) и ЛИБИ (4-6 одд.) одобрени за издавање од Министерството за образование.МИНИ ЛИБИ (1-3 одд.) и ЛИБИ (4-6 одд.) се модерно дизајнирани списанија наменети за ученици од прво до трето, односно од четврто…

Мачките на Хемингвеј ги зачуваа сите девет животи во текот на ураганот Ирма

Ураганот Ирма опустоши градови, уништи домови, патишта, возила, но преживеаjа полидактилните мачки на Хемингвеј. Педесет и четири мачки, од кои неколку директни потомци на мачките на Хемингвеј, го преживеаjа ураганот Ирма во подрумот на неговата куќа во Ки Вест на Флорида. Сите мачки, заедно со десетина луѓе, се спуштија во подрумот на куќата што денес…

Наскоро книга за папата во која говори за жените, комунизмот и психоанализата

Поглаварот на Римокатоличката црква во книгата што му е посветена и треба да излезе во септември, зборува за односите кон жените, „комунистичката“ страна на христијаните и „авантурата“ во психоанализата, пренесува дневниот весник „Фигаро“. Папата Франциско во книгата зборува за прашања што се чувствителни за Римокатоличката црква, како што е секуларност, отворање на границите за мигрантите,…

„Да читаш е кул“ – фестивал за литература за деца

Од денес 15 (петок) до 17 септември во организација на издавачката куќа Табернакул од Скопје во Мала станица ќе се одржи фестивалот „Да читаш е кул”Фестивалот „Да читаш е кул” е во рамки на проектот „Читатели од иднинатa” што се реализира во партнерство со издавачката куќа Дитурија од Албанија и со агенцијата Арчипелаго онлус од…