Петар Младеновски – Пеце од „Суперхикс“: Четврт век музичка борба со општествените ветерници

Енергичниот фронтмен на „Суперхикс“, Петар Младеновски – Пеце, со неговата необична „банда инструментале“, четврт век се бори против општествените ветерници. Вечниот борец за правата на музичарите, неуморниот гласноговорник против неправдите врз човештвото и голем обожавател на „Вардар“ и „Барселона“ гостува во емисијата „Астрорум“ на Literatura.mk, непосредно пред јубилејниот концерт на „Суперхикс“. Имено, на 3 март…

Зоран Михајлов ‒ Новинарот кој присуствувал на рекордни 15 олимпијади

Во ова издание на „Астрорум“ гостува еден од доајените на македонското спортско новинарство, Зоран Михајлов. Покрај тоа што се работи за неверојатно инспиративен соговорник со завидно професионално портфолио, овој разговор има и директен повод ‒ првата авторска книга „Спортски стории: записи, настани и сеќавања“, во издание на „Арс Ламина ‒ публикаци“. Станува збор за своевидни…

Ѕвездан Георгиевски: Новинар во постојана борба за унапредување и промоција на културните вредности

Истакнатиот македонски новинар, колумнист, писател и преведувач, Ѕвездан Георгиевски, во ова издание на емисијата „Астрорум“ зборува за постојаната борба за унапредување и промоција на културните вредности во нашата земја. Роден е во 1961 година во Јесенице, Република Словенија. Интердисциплинарни студии по новинарство завршил на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје во 1983 година, а…

Билјана Црвенковска, вечното девојче од приказните и животот

Во ова издание на емисијата „Астрорум“ гостува вечното девојче од приказните и животот, Билјана Црвенковска. Со неа, за миг ќе избегате од светот на возрасните во светот на децата и тоа на метлатата на Супервештерката или на санката на Дедо Мраз. Билјана Црвенковска е писателка, сценарист, уредник и преведувач. Магистер е по филозофски науки, а…

Небојша Вилиќ, на вечниот крстопат меѓу уметноста и општествената вистинитост

Во ова издание на „Астрорум“ гостува познатиот историчар на уметноста и естетичар Небојша Вилиќ. Вилиќ (1962, Велес) e редовен професор на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. Неговиот професионален интерес се движи од уметничката критика, преку теоријата на уметноста па сè до толкувањата на дигиталните уметности, субалетерната позиција на културите од Третиот свет и…

Ивана Коцевска, балерина и кореографка со редок уметнички израз и непоправлива вљубеничка во чувството на слобода

Во ова издание на „Астрорум“ гостува нашата истакната балерина и кореографка со редок уметнички израз, Ивана Коцевска. Родена во Скопје на 27.08.1982 г. и стручното балетско образование го стекнува во МБУЦ „Илија Николовски-Луј“ Скопје, во класата на проф. Соња Здравкова-Џепароска. Во 2001 г. станува член на балетскиот ансамбл при Македонската Опера и Балет. Со толкување…

Ана Кондратенко, виолинистката со фуриозен штрих којашто создава музика како од оној свет

Ана Кондратенко е една од најдобрите руско/македонски виолинистки. Таа е солист, камерен музичар и концерт-мајстор на Македонската филхармонија. Критичарите за неа велат дека е „виолинистка со фуриозен штрих“… која создава „музика како од оној свет“. Родена во Новосибирск (Русија), виолина почнува да изучува на четиригодишна возраст. Музичкото образование го започнува во Специјалната музичка школа во…