Владимир Блажевски, човекот-подвижна филмска енциклопедија и режисер којшто снима вредни филмови на панкерски начин

Режисерот Владимир Блажевски е роден во Скопје, во 1955 година. Дипломира филмска режија на Факултетот за драмски уметности во Белград и досега се јавува како автор на долгометражните играни филмови: „Хај-Фај“ (1987, Вардар филм), „Булевар револуције“ (1992, Синема Дизајн Белград), „Панкот не е мртов“ (2011, Панк филм Скопје). Блажевски има реализирано и седум документарни, десетина…

Владимир Плавевски – хроничарот на скопско Ново маало

Владимир Плавевски е роден на 11 декември 1948 година во Скопје. Со аматерска фотографија почнал да се занимава од својата рана младешка возраст, а со интензивно излагање фотографии на бројни групни изложби e активен во периодот од 1973 до 1990 година. Во седумдесеттите години бил член, а потоа и претседател на Фото клубот „Вардар“ од…

Феми Кути, човекот што низ песна ги лекува најгорливите општествени проблеми, гостин во „Астрорум“ на Литература.мк

Славната африканска ѕвезда, нигерискиот музичар и борец за човекови права, Феми Кути гостуваше во „Астрорум“, еден ден после големиот концерт со Македонската филхармонија. Тој, на 7 јуни, на сцената на отворено во скопскиот Градски парк, направи вистински музички спектакл што ќе се памети уште долго. И дружбата со фановите во книжарницата Литература.мк беше исклучително инспиративна…

Џијан Емин – несудениот автоелектричар, повеќе од успешен музичар – гостин во „Астрорум“

  Како дете мечтаел да свири со Берлинската филхармонија, а последниве години и да диригира со неа. Речиси да не постои сомнеж дека Џијан Емин ќе ја оствари и оваа своја дамнешна желба, кога зад себе има достигнувања за кои мечтаат многу уметници на целата планета. До неодамна, две децении беше прв хорнист на Македонската…

Пасионираниот колекционер на музички артефакти и автор на капиталната „Македонска рок енцикопедија“, Тошо Филиповски, гостин во „Астрорум“

„Македонската рок енциклопедија (1963 – 2018)“ е капитално дело од кое ќе имаат придобивка голем број минати, сегашни и идни генерации. Таа е искрен бележник од 500 страници на кои се втиснати 55 години музичка историја на 333 бендови и повеќе од 2.500 споменати музичари. Во ова ексклузивно енциклопедиско издание низ фактографијата поткрепена со 400…

Балканскиот славеј, Билјана Биља Крстиќ, гостинка во „Астрорум“

Во ова издание на „Астрорум“ ни гостува светски познатата српска пејачка Билјана Биља Крстиќ. Родена е во 1955 година во Ниш и израсната со народните традиции на централна Србија. Билјана на почеток ја изучува музиката во родниот град, а потоа продолжува со образованието во Белград каде студира музика на Белградскиот универзитет за уметности. По дипломирањето…

Луксембуршкиот писател Жан Бак, лауреат на Наградата за литература на Европската Унија, гостин во Астрорум

Една од најголемите ѕвезди на минатогодишниот Саем на книгата, а воедно и гостин во Астрорум, беше луксембуршкиот писател Жан Бак. Тој e еден од лауреатите на Наградата за литература на Европската Унија, чијашто новела „Аматер“, со својот современ комплексен наратив и љубовна тематика, а во превод и издание на Арс Ламина, допре и до македонската…