Новинарот и публицист д-р Емил Крстески гостуваше во емисијата „Астрорум“

Еминентниот новинар, публицист, политички аналитичар и актуелен директор на Државниот архив, д-р Емил Крстески гостуваше во емисијата „Астрорум“ која се емитува на ТВ 24. Крстески дипломирал на Интердисциплинарни студии по новинарство (политичка насока) на Правниот факултет на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. На истиот универзитет станува магистер на меѓународна политика и се здобива…

Композиторот Живоjин Глишиќ гостуваше во емисијата „Астрорум“

Нашиот познат композитор, аранжер, музички педагог и џез гитарист, Живојин Глишиќ гостуваше во последната емисија „Астрорум“ која се емитува на ТВ 24. Глишиќ е роден на 27.7.1954 година во Скопје. Основното образование го завршил во основното училиште „Ј. Х. Песталоци“, а од десетгодишна возраст започнува да покажува интерес за музиката. Како самоук гитарист, во дружењето…

Поетот и прозаист Славчо Ковилоски гостуваше во емисијата „Астрорум“

Македонскиот поет, прозаист, книжевен историчар и културолог како и научен истражувач во Институтот за македонска литература при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, Славчо Ковилоски беше гостин во последното издание на емисијата „Астрорум“ на ТВ 24. Ковилоски е роден во Скопје, во 1978 година. Со свои дела е застапен во повеќе списанија во Македонија и во…

Рамадан Шукри гостуваше во емисијата „Астрорум“

Нашиот еминентен академски музичар-контрабасист, музички педагог и диригент, Рамадан Шукри гостуваше во емисијата „Астрорум“ која се емитува на ТВ 24. Шукри е роден 1948 година во Ресен во скромно работничко семејство. Во раните детски години неговото семејство се преселува во Битола од каде потекнува мајка му. Основното образование го завршува во ОУ „Гоце Делчев“ во…

Контрабасистот Ѓорѓи Цинциевски гостуваше во „Астрорум“

Врвниот контрабасист со меѓународна кариера, Ѓорѓи Цинциевски беше гостин во последната епизода од емисијата „Астрорум“ која премиерно беше прикажана минатата сабота во 13 часот на телевизијата ТВ 24. Цинциевски е роден на 29 октомври 1981 година во Скопје. После аматерското членување во Мандолинскиот оркестар при Домот на млади „25 Мај“ каде свирел гитара, продолжува професионално…

Театрологот Јелена Лужина гостуваше во емисијата „Астрорум“

Познатата теоретичарка, критичарка, есеистка, преведувачка и врвен театролог Јелена Лужина беше гостинка во последното издание на емисијата „Астрорум“ која се емитува на ТВ 24. Лужина е родена во 1950 година во Дубровник. Дипломирала на Универзитетот во Загреб (компаративна книжевност), каде што завршила постдипломски студии по книжевна теорија; докторирала на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во…

Актерот Ѓорѓи Јолевски гостин во новото издание на емисијата „Астрорум“.

Драмскиот актер и првенец на Македонскиот народен театар, Ѓорѓи Јолевски е гостин во новото издание на емисијата „Астрорум“. Јолевски е роден во 1964 година во Битола. Основно и средно образование завршува во Битола. Дипломира на Факултетот за драмски уметности при универзитетот „ Кирил и Методиј“ во Скопје, на отсекот – драмски актери во класата на…

Македонската врвна пијанистка Марија Вршкова гостинка во „Астрорум“

Македонската врвна пијанистка, корепетиторка, активна камерна музичарка и пијано педагог, доцент м-р Марија Вршкова е гостинка во новото издание на емисијата „Астрорум“. За неа музичката критика ќе каже дека е уметница која со својата експресивност и даде печат на македонската пијанистичка школа на почетокот на 21. век. Вршкова се вбројува во редот на најголемите афирматори…

Уметницата Воскресија Андреевска гостинка во „Астрорум“

Македонска уметница и графичка дизајнерка Воскресија Андреевска е гостинка во новото издание на емисијата „Астрорум“. Таа е претставничка на младата генерација уметници кои пленат со впечатлив ликовен израз, кој комуницира глобално и универзално. Воскресија Андреевска е родена 1993 година во Скопје. Дипломирала сликарство и графички дизајн на Факултетот за ликовни уметности во Скопје. По дипломирањето,…

Модниот дизајнер Никола Булески – Буле гостин во „Астрорум“

Модниот дизајнер Никола Булески – Буле е гостин во новото издание на емисијата „Астрорум“. Тој создава уникатни парчиња облека кои прилегаат совршено. Покрај колекциите презентирани на нашите модни случувања и линиите создадени за неколку македонски конфекции, тој дизајнира и персонализирана облека за ВИП клиенти од земјава и странство. Инаку, Никола Булески – Буле е роден…

Гитаристот Владимир Четкар гостин во емисијата „Астрорум“

Владимир Четкар е гостин во новото издание на емисијата „Астрорум“ чиј автор и водител е Бранка Костиќ-Марковиќ. Роден е во Охрид и уште како мал имал желба да свири гитара, но на почетокот изучувал виолина во тамошното музичко училиште. Потоа, фасцинираноста од плочите со музиката на Chic, Earth Wind and Fire, Cameo, Wes Montgomery, George…

Младата балерина Стефанија Гаштарска гостинка во „Астрорум“

Првата македонска балерина која стана дел од ансамблот на престижниот московски театар „Бољшој“, Стефанија Гаштарска, е гостинка во ова издание на „Астрорум“. Вработувањето во престижниот руски театар „Бољшој“ за осумнаесетгодишната Стефи, како што ја викаат блиските, значи остварување на детскиот сон, кој почнала да го сонува уште како мала, гледајќи ја својата мајка како настапува…

Џез-музичарот Васил Хаџиманов гостин во „Астрорум“

Во ова издание на емисијата ќе можете да уживате во разговорот со познатиот џез-пијанист и композитор, Васил Хаџиманов. Васил Хаџиманов (1973) е белградски џез-пијанист, клавијатурист, композитор, аранжер и продуцент. Тој е основач и член на „Васил Хаџиманов бенд“ и „Васил Хаџиманов трио“, но настапува и снима и со многу други џез-формации. Роден е во Белград,…

Познатиот балетан и кореограф Игор Киров гостин во „Астрорум“

Во ова издание на емисијата гостува нашиот популарен балетан и кореограф со меѓународна репутација, Игор Киров. Во моментов тој е во Сплит, Хрватска, каде што ја заокружува последната, четврта година од својот директорски мандат во Балетот на ХНК и каде ќе биде запаметен по издигнувањето на овој ансамбл за неколку скалила. Инаку, Игор Киров е…

Љуљета Адеми гостинкa во „Астрорум“

Во ова издание на емисијата „Астрорум“ ќе можете да уживате во разговорот со прекрасната урбана хероина Љуљета Адеми. Досега во емисијата гостувале уметници од сите области на уметноста, но првпат имаме гостинка од доменот на уметноста на живеењето. Таа е личност за која не постои предизвик во животот на кој не му приоѓа со ведрина,…