Дарко Наумоски, лиценциран предавач на „Основен тренинг за живот“: Со овој систем рекреативците ќе дојдат до сите одговори од светот на фитнесот

Дарко Наумоски е човек кој уште од детството е во светот на спортот поради што е и стручен рецензент на книгата „Основен тренинг за живот“ на меѓународно признаениот фитнес и кондициски тренер, ментор и предавач, Марино Башиќ. Станува збор за издание на „Арс Либрис“, дел од „Арс Ламина – публикации“, и во неа на едноставен…

На роденденот на поетот и академик Гане Тодоровски се навраќаме на неговата стихозбирка „Скопјани“

Поет, преведувач, есеист, литературен критичар и историчар, публицист, сценарист, академски професор, академик и амбасадор. Сите овие улоги се дел од богатата биографија на Гане Тодоровски, кој е роден на денешен ден, 11 мај, 1929 година во Скопје. Во рамките на амбициозната едиција „Македонски книжевни класици“, проект на издавачката куќа „Арс Ламина“, беше објавена и неговата…

Композиторот Живоjин Глишиќ гостуваше во емисијата „Астрорум“

Нашиот познат композитор, аранжер, музички педагог и џез гитарист, Живојин Глишиќ гостуваше во последната емисија „Астрорум“ која се емитува на ТВ 24. Глишиќ е роден на 27.7.1954 година во Скопје. Основното образование го завршил во основното училиште „Ј. Х. Песталоци“, а од десетгодишна возраст започнува да покажува интерес за музиката. Како самоук гитарист, во дружењето…

Александар Матовски-Цако е поет, борец за права на лица со попреченост и добитник на наградата Европеец на годината

Александар Матовски-Цако е прогласен за Европеец на годината, признание што го доделува Делегацијата на Европската унија. Тој ја доби наградата во категоријата млади и истакнати активисти, а сето тоа е резултат на неговата неуморна работа во полето на човековите права и правата на лицата со попреченост. Цако минатата година ја објави и стихозбирката „Јас сум…

Читачот: „Зора зад аголот“ на Димитар Солев е роман за скопјани во периодот по Втората светска војна до катастрофалниот земјотрес

Новото реобјавено и модерно издание на книгата „Зора зад аголот“ од Димитар Солев беше рецензирано од Александар Маџаровски – Читачот, кој посочи дека станува збор за дело што е совршено четиво за сите што ги интересира Скопје и животот на скопјани во периодот по Втората светска војна до катастрофалниот земјотрес во 1963 година. Романот „Зора…

Велко Неделковски: Мојата нова книга „Симчо“ е литературен апел против алкохолизмот кој е присутен во нашето општество

Македонскиот автор Велко Неделковски неодамна го објави своето ново дело „Симчо“ во кое еден шестоодделенец се соочува со сериозен проблем во своето семејство – алкохолизмот на неговиот татко. Книгата е дел од едицијата „Читанки“ и е наменето за млади читатели, и покрај фактот што разработува горлива тема. „Симчо“ неодамна беше објавен во издание на „Либи“,…

На Денот на македонскиот јазик се навраќаме на македонските книжевни класици, но овој пат со ново лице

На 5 мај се одбележува Денот на македонскиот јазик, а воедно годинава се означува еден век од раѓањето на великанот Блаже Конески, кој е најзаслужен за утврдување на македонскиот стандарден јазик. Со цел да се продолжи мисијата на Конески, издавачката куќа „Арс Ламина“ постојано поддржува домашни автори кои пишуваат на македонски јазик. Сепак, еден од…

Поетот и прозаист Славчо Ковилоски гостуваше во емисијата „Астрорум“

Македонскиот поет, прозаист, книжевен историчар и културолог како и научен истражувач во Институтот за македонска литература при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, Славчо Ковилоски беше гостин во последното издание на емисијата „Астрорум“ на ТВ 24. Ковилоски е роден во Скопје, во 1978 година. Со свои дела е застапен во повеќе списанија во Македонија и во…

Јана Мишо за романот „Лулу“: Не сака секоја девојка да биде невеста

Авторката Јана Мишо, која стои и зад романите „Анаис од Монмартр“ и „Скоро парижанка“, неодамна го објави и своето ново дело насловено „Лулу“. Вели дека името на главниот лик го одбрала сосема случајно, а потоа дознала дека дефиницијата на зборот „лулу“ е „исклучителен пример за личност или предмет“. Сега смета дека таа коинциденција се покажала…

Александар Прокопиев: Димитар Солев беше психолог кој проникнува во човековата душа, а тоа се гледа и во „Зора зад аголот“

Опишувајќи го како автор кој знае да проникне во психата и душата на своите ликови без притоа да морализира, писателот Александар Прокопиев го истакна Димитар Солев и неговиот роман „Зора зад аголот“ како незаобиколив дел од македонската литература. На вчерашниот онлајн-разговор по повод реобјавувањето на „Зора зад аголот“ со нов и современ изглед, тој се…

Маги ни зборува за впечатоците од книгата „Тато, имаме приказна!“

Погледнете го видеото на каналот „Читаме со Марија и Маги“ во кое Маги зборува за впечатоците од книгата „Тато, имаме приказна!“ од Александар и Гала Таковски. Станува збор за збирка приказни што е настаната во периодот од јануари 2014 година, кога малечката Гала немала ни пет години, до крајот на 2015 година. Приказните се настанати…

Отворен конкурсот за наградата ПЕГАЗ за најдобар необјавен роман за 2021 година

Издавачката куќа „Арс Ламина“ и Фондацијата за унапредување и промоција на културните вредности „Славко Јаневски“ го распишуваат третиот конкурс за книжевната награда ПЕГАЗ за најдобар необјавен роман за 2021 година. За наградата можат да конкурираат сите заинтересирани автори со свои необјавени романи (ракописи) наменети за возрасни или за деца, напишани на македонски јазик со кирилично…

Рамадан Шукри гостуваше во емисијата „Астрорум“

Нашиот еминентен академски музичар-контрабасист, музички педагог и диригент, Рамадан Шукри гостуваше во емисијата „Астрорум“ која се емитува на ТВ 24. Шукри е роден 1948 година во Ресен во скромно работничко семејство. Во раните детски години неговото семејство се преселува во Битола од каде потекнува мајка му. Основното образование го завршува во ОУ „Гоце Делчев“ во…

Онлајн-разговор со писателот Александар Прокопиев за реиздавањето на романот „Зора зад аголот“ од Димитар Солев

Култните македонски дела „Зора зад аголот“ и „Кратката пролет на Моно Самоников“ од писателот Димитар Солев неодамна беа реобјавени во ново руво со специјално дизајнирани корици во рамките на едицијата „Македонски книжевни класици“ во издание на „Арс Либрис“, дел од „Арс Ламина − публикации“. По тој повод, во среда (28 април) во 19 часот, на…

Издавачката куќа „Арс Ламина“ се приклучи кон акцијата за донација на книги за училишните библиотеки во општина Центар

Издавачката куќа „Арс Ламина“ беше дел од акцијата на општина Центар за донација на книги на македонски и англиски јазик за општинските основни училишта. Повод за оваа донација беше 23 април, Светскиот ден на книгата и авторските права и целта беше збогатување на библиотеките, а со тоа и читањето и љубовта кон книгите кај основците.…