Книгата „Да се убие птицата подбивница“ исфрлена од училишната лектира

Познатиот роман за расизмот во Америка „Да се убие птицата подбивница“ на истакнатата писателка Харпер Ли е исфрлен од листата на задолжителна литература во едно основно училиште во Мисисипи, бидејќи одредени изрази во неа предизвикувале непријатност кај луѓето. „Имаше некакви обвинувања за оваа книга“, вели потпретседателот на училишниот одбор, Кени Холовеј. „Во книгата се користат…

Каде е денес „девојката од железничката станица ЗОО“

Како тинејџерка, целиот свет веќе дозна за неа. Кристијане Вeра Фелшеринов ја забележуваат двајца новинари на магазинот „Стерн“, на судење на маж кој на малолетни девојки за секс им плаќал со хероин, во Берлин во 1978 година. Тогаш таа имала 16 години и била сведок, а новинарите сакале да дознаат нешто повеќе за неа и…

Најдобрата библиотека на тркала: Ние подигнуваме генерации, а со некои членови се слушаме секој ден

Во Хрватска денес не е толку лесно да се најде човек кој со искрена насмевка ќе ви каже дека искрено ја сака својата работа. Таква е екипата на Библиобусот, мобилната служба на Библиотеката на градот Загреб, која повеќе од 40 години ги минува зафрлените загрепски квартови, каде што нема „фиксни“ библиотеки. „На некој начин, ние…

Професионален предизвик ми се книгите на Нил Гејман

Таа е уникатна појава на нашата јавна сцена. Иако нејзината професија ја лоцира зад кулисите или зад диџејскиот пулт, таа, така малечка, суптилно се наметнува. Ја доживувам како пачворк од сè што е уметност, па можеби затоа е и добра во сè што носи нејзин сценографски или костимографски потпис, како актуелната серија „Инсајдер“, претставите „Стјуардеси“…

Филм за последната книжарница

Дали некогаш сте помислиле како би изгледала последната книжарница? Замислете свет во кој постојат само документи, текстуални датотеки настанати на основа на оригиналната содржина на книги што се изгубиле патем. Свет во кој оригиналната приказна на хартија ги крши авторските права на е-книгата. „Последната книжарница“ е краток филм настанат во 2012 година. Неговите автори се…