Работилница за деца „Магијата на приказните“: Kако настануваат сликовниците?

Што се сликовници? Како настануваат? Кој ги прави цртежите, а кој го смислува текстот? Дали може од цртеж да се роди приказна? Може ли од една песна да се создаде цела книга? Ова беа дел од прашањата што малите љубопитковци од големата група од градинката Ј.У.Д.Г. „Детска Радост“ од Гази Баба, Скопје, ги поставија на работилницата што се одржа денеска (10 април) во нивната занимална во објектот „Мимоза“.

На настанот, кој е во рамките на кампањата „Магијата на приказните“, во организација на издавачката куќа „Арс Ламина“, беше претставена сликовницата „Бакнежот на пролетта“ од писателката Елизабета Баковска, со илустрации на Катерина Соколова. Уредничките од „Арс Ламина“ им ја прочитаа книгата на децата, која е дел од едицијата „Нови бајки од Македонија“, по што разговараа за впечатоците од приказната. Во продолжение децата, со своите учителки, цртаа и боеја пролетни илустрации инспирирани од бајката. На крајот, тие создадоа своја сликовница.

Кампањата „Магијата на приказните“, која почна на втори април, на Светскиот ден на книгите за деца, и ќе трае во текот на овој месец, е со цел да се истакне значењето на литературата за деца во растењето и едукацијата на најмладите. Во фокус се сликовници, во издание на „Либи“, дел од „Арс Ламина – публикации“, од домашни автори и илустратори, кои со својот квалитет, концепт, визуелна и текстуална содржина ја збогатуваат македонската литература за деца. За време на деновите на литературата за деца се одржуваат повеќе активности, чијашто цел е да им ги доближат сликовниците на сите деца. Досега се одржаа неколку работилници со автори, илустратори и уредници на изданија за деца, наменети за раношколска и предшколска возраст.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.