Историскиот роман „Се викам црвена“ од Орхан Памук е приказна за судирот на Истокот и Западот

Историскиот роман од најпознатиот современ турски писател Орхан Памук, „Се викам црвена“, деновиве излезе од печат на македонски јазик, со ново руво, во издание на „Арс Либрис“, дел од „Арс Ламина – публикации“.

Ова е петто дело од Памук публикувано во едицијата „Современи класици“ на „Арс Ламина“, по „Истанбул: Сеќавањата и градот“, „Белата тврдина“, „Нов живот“ и „Жената со црвена коса“, кои наидоа на добар прием кај читателите.

Орхан Памук е најпознатиот современ турски писател, добитник на Нобеловата награда за литература во 2006 година. Неговите дела се занимаваат со соочувањата помеѓу Истокот и Западот, со проблемите на уметноста и на идентитетот, а честопати се споредувани со оние на Џојс, Набоков и Маркес.

Истовремено суптилна мистерија, заводлива љубовна приказна и медитација на природата на сликарството, романот „Се викам црвена“ магично нè носи во XVI век, директно во јадрото на религиските и политички интриги на Отоманската Империја. Самиот поделен помеѓу двете традиции, Орхан Памук уште еднаш ја демонстрира својата калеидоскопска визија, во која вешто се сопоставени Истокот и Западот, единката и општеството, религијата и уметноста.

Султанот издал наредба да се создаде книга што ќе ја прослави неговата империја. Собрани се најспособните и најталентираните минијатуристи кои ќе ја украсат книгата на дотогаш невиден начин. Но, проектот мора да остане во тајност, бидејќи илуминациите треба да бидат изработени во европски стил, а исламот е многу строг кон фигуративната уметност. Паниката избива во прв план откако еден од минијатуристите е пронајден мртов: сликарската контроверзија многу лесно може да се претвори во религиски и во политички скандал со незамисливи последици.

Книгата веќе е достапна во книжарниците „Литература.мк“, како и онлајн преку www.literatura.mk.

Романите од Орхан Памук во издание на „Арс Ламина“ се достапни на следниот линк:

https://literatura.mk/ListBooksByAuthor.aspx?aut=8874

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.