Двата последни дела од книгите за Хари Потер излегоа од печат во издание на „Арс Ламина“

Нова, двојна доза книжевна магија со Хари Потер! Со нетрпение очекуваните шести и седми дел од книжевниот серијал за Хари Потер од Џ. К. Роулинг деновиве излегоа од печат на македонски јазик во издание на „Арс Либрис“, дел од „Арс Ламина – публикации“.

Со „Хари Потер и Полукрвниот принц“ и „Хари Потер и Реликвиите на смртта“ се комплетира серијалот од седум делa за младиот волшебник Хари Потер и неговите авантури во светот на волшебниците и магијата. Книгите веќе се достапни во сите книжарници на „Литература.мк“, како и онлајн, преку www.literatura.mk.

Во „Хари Потер и Полукрвниот принц“ Дамблдор доаѓа да го земе Хари уште за време на летниот распуст; една од неговите дланки е поцрнета и сува, но Хари не дознава зошто. Сепак, во тој момент почнува нивната заедничка мисија: да се влезе во темното минато на лордот Волдеморт и да се открие неговата најдлабока тајна. Во меѓувреме, пак, волшебничкиот и маголскиот свет се во хаос. Секојдневно исчезнуваат волшебници и обични луѓе, присуството на дементорите се чувствува насекаде, а министерствата на двата света се на работ на пропаст – знаци дека полека но сигурно Мрачниот господар ја наметнува својата власт. Дури и Хогвортс – најбезбедното место на светот – веќе не може да ја гарантира сигурноста на своите ученици. Силите на доброто и злото веќе длабоко се навлезени во отворена војна.

Во последниот дел од серијалот, „Хари Потер и Реликвиите на смртта“, Хари Потер го напушта домот на Дарслиеви на истиот начин како што и пристигна на Привет драјв бр. 4 – на џиновскиот мотор на Хагрид. Овој пат, сè е поразлично: тој веќе нема да се врати кај своите роднини, магијата што со години го заштитуваше е прекината, а зад неговите петици се смртојадите и лордот Волдеморт. Но, пред конечното соочување со Мрачниот господар, Хари и неговите пријатели мораат да ги пронајдат и да ги уништат преостанатите хоркрукси – зашто само така Волдеморт може да биде поразен и доброто да го надвладее злото.

Инаку, оваа година во светски рамки ќе бидат одбележани 25 години од објавувањето на првата книга од овој популарен книжевен серијал за деца и млади, „Хари Потер“ од Џ. К. Роулинг. Исто така, се одбележуваат и 20 години од премиерата на првиот филм базиран на книжевниот серијал – „Хари Потер и Kаменот на мудроста“.

„Арс Ламина“, која ги поседува авторските права за книгите на македонски јазик, се приклучува кон одбележувањето на овој јубилеј. Имено, волшебниот свет на Хари Потер е инспирација за новиот литературен, ликовен и фото-конкурс, кој траеше 20 март, а на кој учествуваа стотици ученици од основните и од средните училишта. Најдобрите творби ќе бидат наградени на посебен настан, кој ќе се одржи во текот на овој месец. На настанот, за кој дополнително ќе ги известиме учесниците и фановите на Хари Потер, ќе се најде на глобалната мапа со светски случувања во оваа јубилејна година за Хари Потер.

За сите новости следете ја страницата на „Фејсбук“ – „Во светот на Хари Потер“ https://www.facebook.com/harrypottermkbooks.

Книгите од серијалот за Хари Потер се достапни во книжарниците „Литература.мк“ и онлајн преку https://www.literatura.mk/BookDetails.aspx?Pr=14804.

„Хари Потер и Полукрвниот принц“ https://literatura.mk/BookDetails.aspx?Pr=14884

„Хари Потер и Реликвиите на смртта“, https://literatura.mk/BookDetails.aspx?Pr=14885

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.