Интерактивната книга за деца „Мистериозниот град под калето“ од Александра Тодоровиќ ќе биде промовирана во „Литература.мк“

Интерактивната книга за деца „Мистериозниот град под калето“ од авторката Александра Тодоровиќ ќе биде промовирана на 10 јуни (четврток), во 19 часот, во книжарницата „Литература.мк“ на улицата „Македонија“. Делото, кое е посветено на Скопје во периодот под османлиска власт, е илустрирано од Марко Јанев, автор со богато професионално портфолио кој живее во Виетнам. Промоцијата ќе ја води Татјана Димовска-Атанасова¸ уредничкa во „Арс Ламина“.

„Мистериозниот град под калето“ е во издание на „Либи“, импринт на „Арс Ламина – публикации“, и веќе може да се купи во сите книжарници „Литература.мк“, како и да се нарача онлајн на интернет-страницата www.literatura.mk.

Станува збор за роман-авантура, базиран на концептот прашање и одговор, каде што самиот читател го одредува текот на настаните и дејството, преку избор на страницата што ќе се сврти. По првпат на нашиот пазар, ваквата иновативност е директно поврзана со податоците за градот и аспектите од неговото културно наследство: спомениците, настаните, начинот на облекување, храната, јазикот…

Авторката Александра Тодоровиќ вели дека минала долго време во истражување на историското богатство на Скопје со цел соодветно да ја конципира книгата.

– „Мистериозниот град под калето“ е првата книга од серијалот книги за деца „Скопје од А до Ш“. Во неа се обработува османлискиот период на Скопје. Со овој период всушност ја почнувам авантурата за Скопје. За оној дел пред Османлиската Империја, за време на Византија, има многу малку податоци и затоа се одлучив да почнам од периодот на Скопје под османлиска власт. Серијалот е замислен така што секоја книга ќе обработува различни историски периоди на градот. Понатаму дејството би продолжило во втората книга за Скопје во време на Кралството СХС, постземјотресно Скопје и приказната би се заокружила со модерно Скопје – вели авторката, за која ова е трета книга, а веќе подготвува и нови изданија.

„Мистериозниот град под Калето“ имаше и своја онлајн-промоција пред неколку месеци.

Заради запазување на здравствените протоколи, промоцијата ќе се одржи на терасата на книжарницата „Литература.мк“ на улицата „Македонија“ .

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.