Маги ни зборува за впечатоците од книгата „Тато, имаме приказна!“

Погледнете го видеото на каналот „Читаме со Марија и Маги“ во кое Маги зборува за впечатоците од книгата „Тато, имаме приказна!“ од Александар и Гала Таковски. Станува збор за збирка приказни што е настаната во периодот од јануари 2014 година, кога малечката Гала немала ни пет години, до крајот на 2015 година. Приказните се настанати во процес на заедничка креација: измислување на главните ликови, креирање на заплетот, поставување проблеми и решенија – за на крајот тие креативни игри да бидат преточени во 14 необични и духовити приказни.

– Како го спроведовме рецептот – тоа беше само прашање на секоја згодна пригода за дружење во која заедно „навигиравме“ во нашиот фиктивен простор. Ќе почневме од иницијативата „Ајде да смислиме приказна“, ќе пропатувавме низ неколку прашања, расказни раскрсници, на пример: Кој да биде главен лик? Еж? Зајак? Санка? Џин? Што да биде неговиот проблем? Не може да лета, не знае да зборува шпански? Да пее високо це? Каде оди? Што прави? Како, на крајот, успева да го реши проблемот? Ова беше креативниот „ролеркостер“ низ кој се возевме јас и Гала, еден до друг, истовремено, рамноправно и, морам да кажам, генијално! – вели Таковски во предговорот.

По пишувањето на приказните, ликовите ги оживеала Гала преку веселите, шарени, прекрасно нацртани цртежи.

Оваа книга може да се купи во книжарниците на „Литература.мк“ или да се нарача онлајн на следниот линк.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.