Со биографијата од Хенри С. Џилиет го одбележуваме роденденот на Леонардо да Винчи

На денешен ден (15 април) во 1452 година во Винчи, Италија, е роден легендарниот уметник Леонардо да Винчи. Со биографијата од Хенри С. Џилиет, во издание на „Арс Либрис“, дел од „Арс Ламина – публикации“, го одбележуваме роденденот на Да Винчи, кој е отелотворение на поимот „ренесансен човек“.
Надарен со љубопитност и остроумност, Да Винчи ги истражувал природните закони, што влијаело на неговата работа како сликар, скулптор, архитект, изумител, воен инженер и технички цртач. Неговите идеи и дела – што ги вклучува „Последната вечера“ и „Мона Лиза“ – извршиле влијание на безброј уметници, а Да Винчи го зацврстиле на водечката позиција во италијанската ренесанса.
Oва извонредно забавно биографско дело дава одлично оформена слика за животот и особините на еден од најголемите умови во историјата. Генијалноста на неговите замисли одекнува низ понорот на вековите, а со оваа светски популарна книга веројатно ќе дознаете и зошто.
Книгата е достапна во книжарниците „Литература.мк“ и онлајн на следниот линк.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.