НОВО: „Дванаесетто море“ од Игор Коларов

Нова книга за најмладите во издание на „Либи“, дел од „Арс Ламина – публикации“ од авторот на „Аги и Ема“, Игор Коларов. Секоја приказна почнува многу пред својот почеток. И кога еднаш ќе почне, веќе не завршува. Запомни го тоа. Во „Дванаесетто море“, Киа Сибин има дванаесет години и сите мислат дека е необична. Собира порцелански фигури на диви животни. Таа и нејзината другарка Симона заедно одат во Месечевата градина и во напуштениот театар „Орфеј“. Меѓутоа, кога ќе се разболи Симона, треба да се случат чуда за да може да оздрави…
„Дванаесетто море“ веројатно го претставува врвот на исклучителното творештво на Коларов, писателот кој ги помести границите на книжевноста за деца.
Игор Коларов (1973 – 2017) е еден од најзначајните српски автори на книги за деца. Тој беше раскажувач и писател на романи за деца и млади. Покрај „Аги и Ема“, „Дванаесетто море“ кои на македонски јазик ги објави „Арс Ламина – публикации“, ги има напишано и „Приказната за речиси сè“, „Џеб“, „Лизгава“, „СМС приказна“ и „Куќа на илјада маски“.

Книгата „Дванаесетто море“ е достапна во сите книжарници „Литература.мк“ и онлајн на следниот линк.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.