Антологија на 14 македонски поети објавена во Колумбија

„Картографија на огнот“ е називот на антологијата на 14 македонски поети, која деновиве беше објавена во Богота, Колумбија. Станува збор за прво вакво издание отпечатено во оваа јужноамериканска држава. Издавачи на книгата се „Ладронес дел Тиемпо“ и „Уни Едисионес“, а изборот и предговорот се на академик Катица Ќулавкова, во соработка со Наташа Сарџоска.
Во антологијата се застапени поетите: Катица Ќулавкова, Санде Стојчевски, Ристо Лазаров, Лилјана Дирјан, Славе Ѓорго Димоски, Зоран Анчевски, Владимир Мартиновски, Игор Исаковски, Никола Маџиров, Николина Андова Шопова, Наташа Сарџоска, Јулијана Величковска, Митко Гогов и Ѓоко Здравески.
Песните ги преведоа Игор Поповски, Бојрана Мојсовска, Марко Видал Гонзалес, Елса Бареда Руиз, Јоланда Кастањо, Огнена Никуљски, Хусто Хорхе Падрон, Клеопатра Филипова, Сања Михајловиќ Костадиновска, Перица Јовчевски, Олга Петан, Ирена Синџироска, Адалберто Гарсија Лопез, Марија Петровска, Тамара Масковиќ и Наташа Сарџоска.
Автор на корицата на првата македонска антологија објавена во Колумбија е Стефан Шоме.

 

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.