10 најдобри корици на книги на сите времиња

Првиот впечаток за книгата го добиваме од нејзината корица. Таа често придонесува во имиџот на изданието и начинот на кој ќе биде прифатена од идните читатели.
Иако се согласуваме со изреката дека книгата не треба да се суди по нејзината корица, сепак има исклучоци ‒ кога и корицата и содржината во книгата се подеднакво добри и значајни.
Кога последен пат сте избрале книга поведени од одличната насловна? Дали мислењето за книгата драстично ви се променило откако сте ја прочитале содржината?
Во време, кога благодарение на интернетот и социјалните мрежи уште пред да ја прочитаме книгата знаеме речиси сѐ (и често имаме став) за приказната, не веруваме дека корицата може така лесно да ве излаже. Но, ќе се согласите дека, сепак при купување, добриот дизајн може да биде стимул плус. Во морето од книги изложени на полиците во книжарниците и поголемите книжевни саеми, погледите на купувачите ги „ловат“ најинтересните корици.
Веб-страницата на „Barnes And Noble“ објави листа со 10 најдобри корици на книги. Дел од нив веќе се култни. Оставаме на вас да одлучите дали откако ќе ги погледнете овие насловни страници ќе добиете инспирација да ги прочитате книгите.

1. „Беовулф“, преведен од Симус Хини (Beowulf, translated by Seamus Heaney)


2. „Големиот Гетсби“ од Ф. Скот Фицџералд (The Great Gatsby, by F. Scott Fitzgerald)


3. „Кум“ од Марио Пузо (The Godfather, by Mario Puzo)


4. „Пеколен портокал“ од Ентони Бургес (A Clockwork Orange, by Anthony Burgess)


5. „Омразата што ја даваш“ од Енџи Томас (The Hate U Give, by Angie Thomas)


6. „Види кој се вратил“ од Тимур Вермес (Look Who’s Back, by Timur Vermes)


7. „Милион мали парчиња“ од Џејмс Фреј (A Million Little Pieces, by James Frey)


8. „Странецот“ од Албер Ками (The Stranger, by Albert Camus)


9. „Приказна на слугинката“ од Маргарет Атвуд ( The Handmaid’s Tale, by Margaret Atwood)


10. „Храбар нов свет“ од Алдоус Хаксли ( Brave New World, by Aldous Huxley)

 

Извор: Barnes And Noble

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.