Хрватски режисер протестира читајќи ги укинатите лектири

„Малиот принц“, „Дневникот на Ана Франк“, „Пипи Долгиот чорап“ и „Куќата на ежето“ се само дел од книгите што младиот режисер Ловро Крсник, во знак на протест, ги чита пред хрватската влада. Тој реагира откако култните книжевни дела биле исфрлени од списокот на лектири во хрватските училишта.
Неговата иницијатива #ИПонатамуЧитам започнала на 15 февруари, кога на плоштадот „Свети Марко“, пред влезот на хрватската Влада во Загреб, ја отворил книгата „Малиот принц“ и почнал да ја чита на глас. Оттогаш, секој ден по еден час доаѓа на истото место и чита некоја од книгите што биле изоставени од листата на препорачани лектири во новата наставна програма по хрватски јазик и литература. Својот мирен протест го споделува на социјалните мрежи каде во живо го пренесува секое читање.

– Сакам да ги потсетам луѓето дека и понатаму е важно да се чита и дека не може, тукутака, лесно да се откажеме од книгите или да ги доведуваме во прашање. Секако дека е потребно да се прилагодат и унапредат училишните програми во согласност со времето во кое живееме, но мислам дека тоа никако не смее да биде на сметка на книжевноста. Периодот на задолжително школување и онака брзо поминува во однос на останатиот работен век, и на многумина тоа ќе им биде единствена прилика да се сретнат со книгите кои спаѓаат во класици – изјави Крсник за регионалните медиуми.
Тој планира да продолжи и понатаму да чита по еден час дневно, бидејќи само протест со доследен континуитет има смисла.

One thought on “Хрватски режисер протестира читајќи ги укинатите лектири

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.